Руската ваксина "Спутник V" предпазва хората от коронавирус с 92% ефективност. Това съобщиха от Руския фонд за директни инвестиции, позовавайки се на междинни резултати от клинични изпитания, предаде "Ройтерс".

Предварителните резултати са едва вторите от последната фаза на изпитания на ваксината върху хора.

Русия регистрира "Спутник V" за публична употреба през август - първата ваксина в света, макар че е одобрена преди да започне последната фаза на изпитания през септември.

Междинните резултати се основават на данни от клинични изпитания с 16 000 участници, които са получили от ваксината с две дози, поясниха от фонда.

Фаза III на клинични изпитания на разработената от Институт "Гамалея" ваксина се провежда в 29 клиники в Москва и общо ще участват 40 000 доброволци, като 1/4 ще получат плацебо (неактивна) ваксина.

Шансовете човек да се зарази с коронавирус са 92% по-малки сред ваксинираните със "Спутник V" в сравнение с получилите плацебо, подчертават от фонда.

Поставеният от американската Агенция за контрол на храните и лекарствата минимален праг е 50% ефективност на ваксините срещу коронавируса.

"Ние показваме, базирайки се на данните, че имаме много ефективна ваксина", коментира ръководителят на фонда Кирил Дмитриев и добави, че това е толкова голяма новина, че един ден създателите на ваксината ще разказват на внуците си.

"Спутник V" e създадена да провокира отговор след две дози, поставени през 21 дни, като всяка се базира на различни вирусни вектори, които обикновено предизвикват обща настинка: човешки аденовируси Ad5 и Ad26. /News.bg/