Руската общност прогони зимата и злите сили

снимки: infomreja.bg

Руската общност в Благоевград отбеляза за 17-и път Масленица. Празникът бележи края на зимата и е аналог на Сирни Заговезни, който се чества утре.

Въпреки студеното време и силния вятър, около 200 души се събраха и тази година на терминала „Богдански“, за да прогонят зимата и злите сили.

Музика, танци и забавни игри съпътстваха празника. Не липсваха и кулинарни изкушения – руски ястия и специалитети, от които всеки можеше да опита.

На всяка маса задължително имаше цял куп палачинки – натурални и овкусени със сладко или сирене. „Палачинката е традионна за Масленица. Според поверието тя символизира слънцето и настъпването на пролетта“, каза Оскана Данаилова, която е сред организаторите на традиционния празник.

Атракцията на тазгодишната Масленица стана вицепрезидентът на студентското правителство на ЮЗУ „Неофит Рилски“ - Павел Топалов, който се бе превъплътил в образа на типичната руска жена. Нагизден с традиционна носия и пищни форми, младежът обиколи всички маси, включи се във всички танци и игри и бе неизменна част от веселбата.

Кулминацията на древния езически празник бе ритуалното изгаряне на чучелото „Масленица“, в чийто джоб предварително всеки бе мушнал бележка с нещата, които иска да се махнат от живота му.

След като от плашилото не остана нищо, а зимата и злите сили бяха прогонени, по-смелите прескочиха огъня за здраве и късмет през цялата година.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

СНИМКИ ОТ МИНАЛОГОДИШНИЯ ПРАЗНИК

 

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK