Оперната певица Мариана Карпатова от Гоце Делчев с участие в първото издание на фестивала „Неотъпкана пътека“

Мариана Карпатова, снимка: Личен архив

Известната неврокопчанка Мариана Карпатова ще бъде един от участниците в първото издание на фестивала за камерна и класическа музика, което ще се проведе от 3. до 6. август, като концертите ще бъдат в курортното село Ковачевица и родния й град Гоце Делчев.

Мариана Карпатова е оперна певица мецосопран и вокален педагог. Родена е в Гоце Делчев. През 1991 г. завършва оперно пеене в Българската държавна консерватория в класа на професор Мати Пинкас (пеене) и Павел Герджиков (актьорско майсторство).

Специализира в Оперния център на Джулиард Скул в Ню Йорк. Още като студентка там участва в престижното предаване “На живо от Линкълн Център” на продукцията на Морис Сендак “Хензел и Гретел” в двойната роля на майката и вещицата.

Същевременно неврокопчанката прави впечатляващ дебют в Операта в Сарасота като Роза Мамаи в „Арлезианката”, за което получава блестящи отзиви като певица и актриса със “страст и сила”.

Изпълнението й в Линкълн Център като лауреат на наградата за дебют в зала „Алис Тъли” е отразено от Ню Йорк Таймс под заглавието “Дебют на бъдеща звезда”.

Сред най-големите оперни изяви на Карпатова са Куница в “Оберто” на Операта в Сарасота, Куикли във “Фалстаф” на Мичиганската Опера, Слугинята от “Електра” в Операта Метрополитън в Ню Йорк, Фестивала “Сполето” в САЩ, Кънектикът Гранд Опера, Операта в Тампа и много други.

Мариана Карпатова има и редица изяви като концертен и камерен изпълнител. В момента е преподавател по пеене в университета Феърли Дикинсън в Мадисън и има собствено вокално студио.

Участници в първия фестивал „Неотъпкани пътеки“ ще бъдат още Лора Чекорватова-пиано, Георги Вълчев-цигулка, Никола Таков-цигулка, Вангел Тангъров-кларинет, Екатерина Тангърова-пиано, Веселин Тодоров-виола и Христо Танев-виолончело.

Фестивалът „Неотъпкани пътеки“ през август ще събере в Ковачевица и Гоце Делчев класически музиканти с многогодишен опит и световна кариера от България и чужбина.

Следвайки традициите на известни европейски и американски фестивали, организаторите имат за цел да представят вдъхновяващи творби на камерната класическа музика сред великолепната природа, древна история и традиции на Западните Родопи.

Откриването на фестивала ще бъде на 3. август от 19 часа в читалище „Светлина" в село Ковачевица.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK