Русия одобри трета ваксина срещу COVID-19

Снимка: Infomreja.bg, архив

Очаква се първите 120 000 дози от ваксината CoviVac да бъдат пуснати за употреба през март

Русия одобри третата си ваксина срещу коронавирус, съобщава ДПА.

Премиерът Михаил Мишустин заяви, че се очаква първите 120 000 дози от ваксината CoviVac да бъдат пуснати за употреба през март и изтъкна, че Русия е единствената държава, която вече има три ваксини.

В средата на август 2020 г. страната пусна Sputnik V - първата в света ваксина срещу коронавирус.

Учените по целия свят първоначално поставиха под съмнение руския препарат, тъй като той беше регистриран преди да станат ясни резултатите от проучванията от последната, трета фаза.

Оттогава насам обаче беше установено, че ваксината е с над 91% ефективност, съгласно проучване, публикувано в медицинското списание The Lancet, и към момента е одобрена за употреба в около 30 страни.

През октомври беше регистрирана и втора ваксина, разработена в Русия, наречена EpiVacCorona. Произведени са около 80 000 дози от нея и се очаква тя също да започне да се прилага през март.

Очаква се до края на годината да бъдат произведени около 20 милиона дози от ваксината CoviVac. Все още обаче няма данни от клинични изпитвания за нейната безопасност или ефективност.

Въпреки че Русия е сред водещите производители на ваксини срещу коронавирус, до момента едва 2,2 милиона души, или около 1,5% от населението в страната, са били ваксинирани с поне една от двете необходими дози.

Досега дори 68-годишният президент Владимир Путин не е бил ваксиниран. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK