Русия гони дипломати от 9 европейски страни

Руското външно министерство, снимка Уикипедия

Русия гони дипломати от още 8 държави, предаде ТАСС.

След като досега изгони 23-ма британски и 60 американски дипломати, днес стана ясно, че участта им ще споделят и техни колеги от Финландия, Италия, Полша, Чехия, Литва, Латвия, Холандия, Швеция и Естония.

Съобщенията бяха направени от външните министерства на засегнатите страни. В това време в дипломатическото ведомство в Москва продължава срещата със специално извикани там посланици на държави, "предприели недружелюбни действия срещу Русия в знак на солидарност с Великобритания по т. нар. случай "Скрипал".

От съобщенията става ясно, че Русия гони по двама дипломати от Италия и Холандия, четирима от Полша, трима от Чехия, по един от Финландия, Швеция, Латвия и Естония и трима от Литва.

Стъпките на Русия са огледални мерки. Споменатите страни изгониха руски дипломати, като се солидаризираха с Великобритания. Лондон обвинява службите на Москва, че са отровили бившия агент Сергей Скрипал.

Руското външно министерство съобщи също, че е дало на Великобритания срок от един месец да намали броя на дипломатите си в Русия до този на руската дипломатическа мисия във Великобритания, предадоха световните агенции.

В изявление на министерството на външните работи се казва, че днес е бил извикан британският посланик в Москва Лори Бристоу и му е била предадена протестна нота. В нея се казвало, че британските "провокативни действия" са довели до решението на много западни правителства да изгонят десетки руски дипломати от техните столици.

България днес взе решение да не гони руски дипломати, а извиканият за консултации посланик в Русия Бойко Коцев се връща в Москва. /Клуб Z/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK