Престижна берлинска болница пое лечението на руския опозиционер Алексей Навални

Снимка: Reuters, архив

Той е в стабилно състояние, но все още е в кома

Алексей Навални е в стабилно състояние, но все още е в кома. Тази сутрин руският опозиционер беше транспортиран в Германия, където лечението му пое престижна берлинска болница.

Лекарите правят редица изследвания. Все още няма нито потвърждение, нито опровержение на твърдението, че Навални е бил отровен.

Близките на 44-годишния опозиционер се бореха за разрешение да го отведат от руската болница.

Около 5 часа тази сутрин, говорителката на Алексей Навални публикува снимка, на която се вижда, че той вече е на борда на германския самолет. Но пътуването му от руския град Омск до Берлин, където близките му искаха да бъде лекуван, беше съпроводено с немалко трудности.

Документите за транспортирането му са били готови още вчера сутринта, но в продължение на часове екипът на руската болница отказваше да разреши пътуване с мотив, че състоянието на пациента не го позволява. Едва след като съпругата на Навални - Юлия отправи молба лично към руския президент Владимир Путин, последва разрешение.

Малко преди 11 часа българско време, Алексей Навални беше настанен в берлинската болница "Шарите". Той остава в изкуствена кома, но е без опасност за живота, смята се, че няма мозъчни увреждания. Лекарите не бързат да коментират състоянието му, преди да направят всички необходими изследвания.

Яка Бизил, основател на фонадация "Кино за мир": Състоянието му остава много обезпокоително. Щастливи сме, че вече е тук, но това все още не означава нищо.

Лечението в Германия е финансирано изцяло от неправителствената организация "Кино за мир". Според тях, обаче, думите на канцлера Ангела Меркел, че страната й е готова да приеме опозиционера за лечение, са били от огромно значение.

Яка Бизил, основател на фонадация "Кино за мир": "Всички видяхме кадрите от самолета, на които крещи от болка. Лекарите много ясно казаха, че ако не е било извънредното кацане в Омск, където е настанен в болница, ако се бяха опитали да летят до Москва, той щеше да е мъртъв".

Алексей Навални е в безсъзнание от четвъртък, когато се почувствал зле на борда на самолет, пътуващ за Москва. Смята се, че е отровен. Единственото, което Навални консумира в деня на фаталния полет, е чаша чай. Снимка от летището и кадри от борда на самолета, в които опозиционният лидер припада, бяха разпространени от един от пасажерите.

Според руските лекари, в организма му няма открити токсични вещества. Според близките на критика на Кремъл, влошаването на здравословното му състояние е дело на зложелатели. /БНТ/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK