Учители от СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово, се върнаха от работна среща в Румъния

Снимки: СУ "Никола Вапцаров"

Група от трима учители на СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово, се върна наскоро от първата си транснационална среща по поредния спечелен нов проект, финансиран от Европейската комисия по програма Еразъм + - „L’ amitie en partage” / („Споделено приятелство“).

Координатор на този проект е румънското училище Scoala Gimnaziala "Alexandru cel Bun" в град Бакъу, а партньори са Primary School METODI MITEVSKI BRICO - Лозово от Македония, Szkola Podstawowa im. Mikolaja Kopernika w Lazynie II от Полша, Istituto Comprensivo Bosa от Италия, Opstinsko Osnovno Uciliste Todor Janev – Чашка от Македония и Средно училище „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово (България).

В срещата взеха участие по трима представители от всяка страна-партньор. Учителите, представили българското училище са: Заприна Глушкова – координатор на проекта, Виолета Карамихалева – ст. учител по английски език, и Вангелия Петрелийска – заместник-директор по учебна дейност в училището.

Целта бе да се изготви календарен план на дейностите и работните посещения в страните-партньори. На срещата се представиха модели на анкети за толерантността, както и се разгледаха образователните системи на всяка страна-партньор. Организацията на партньорите от Румъния бе на изключително високо ниво.

"Училището координатор ни посрещна приветливо със знамената и географските карти на страните-партньори. Бяхме посрещнати любезно и мило от директорката на училището, учителите и учениците. Домакините бяха подготвили множество интерактивни занятия, които допринесоха за „стопяването на ледовете“ между отделните партньори", коментира Заприна Глушкова.

Предложената от училището домакин в Бакъу програма включваше посещение на цитаделата Ръшнов, замъка Бран, пещерата Дъмбовичоара, замъка Пелеш. Всичко това затвърди у хаджидимовските учители представата, че Румъния е място, където се преливат различни култури и именно за това е модел за толерантност.

"Мнозина смятат, че съществуването на толерантността в наши дни е невъзможно. Но по време на срещата доказа обратното - толерантността между представителите на различни общности се състои във взаимното зачитане на всички човешки и граждански права. Включително и на правото на свободен избор на вероизповедание - търпимост, търпение, разбиране и уважение. Как е възможно това да се случва? Отговорът е – всички хора, независимо от това, че мислят и чувстват различно, изповядват различна религия, всички те са обединени от общото желание за Мир и Свобода", сподели още Заприна Глушкова.

Според нея румънското училище Scoala Gimnaziala "Alexandru cel Bun" в град Бакъу е пример за модерно училище, в което се изучават чужди езици и се прилагат интерактивни методи за обучение по всички предмети.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK