Шенгенското пространство e на кръстопът

Шенгенска виза в паспорт ©AP Images/European Union-EP

Държавите – членки на ЕС, трябва „да насърчават взаимно доверие в доброто функциониране на Шенгенското пространство, сътрудничество и солидарност“.

Първият годишен доклад за функционирането на Шенген (споразумението между 26 държави за премахване на паспортния и други видове контрол по общите граници) разглежда основните недостатъци при изпълнението на Шенгенското право. Той бе приет с 439 гласа „за“ срещу 157 „против“ и 80 въздържали се.

Установените пропуски: повторното въвеждане на вътрешни гранични проверки

Евродепутатите осъждат за пореден път въвеждането на вътрешни гранични проверки поради недостатъците в общата европейска система за убежище и липсата на политическа воля, солидарност и сътрудничество. Голяма част от въведените гранични проверки са нито необходими, нито пропорционални и поради това незаконосъобразни, подчертава текстът. Понастоящем 6 държави прилагат граничен контрол: Франция, Австрия, Германия, Дания, Швеция и Норвегия.

Евродепутатите също така категорично осъждат изграждането на физически бариери, включително огради, между държавите членки.

Следващите стъпки са:

   - необходимост от постоянни, солидни и ефективни реакция от страна на Съюза по отношение на морските операции за издирване и спасяване, за да се предотвратят нови загуби на човешки живот;

    - компетентните органи на държавите членки трябва да събират информация и статистически данни относно начина, по който се управляват средствата на национално ниво, и възможностите, свързани с граничния контрол;

    - държавите членки трябва да гарантират бързи и ефективни процедури за връщане на мигранти при пълно зачитане на основните права и при хуманни и достойни условия;

    - прилагане на решение за връщане на мигрант, взето от друга държава членка, вместо да се взема ново решение за връщане или изпращане на нередовен мигрант в първата държава членка, в която е бил регистриран;

    - осигуряване на адекватна инфраструктура, настаняване и добри общи условия за живот за всички кандидати за убежище, особено непридружените непълнолетни лица и семействата с непълнолетни лица, както и жени в уязвимо положение;

    - реформа на Шенгенската информационна система (ШИС) по отношение на: защита на деца в риск или изчезнали деца, незабавния и задължителен обмен на информация относно тероризъм и задължителния обмен на информация относно решенията за връщане.

Членовете на ЕП отново заявяват подкрепата си за незабавно присъединяване на България и Румъния към Шенген и призовават Съвета да одобри тяхното присъединяване като пълноправни членове на Шенгенското пространство.

Евродепутатите подчертават, че през последните няколко години ЕС е приел мерки за укрепване на Шенгенското пространство, като въвеждането на систематични проверки при влизане и излизане по външните граници на ЕС от Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Frontex) за граждани на държави извън ЕС и за европейски граждани, както и системата за регистриране на влизане и излизане.

„Шенгенското пространство означава свобода на движението. То е в основата на европейското гражданство. Този доклад представя за пръв път гледната точка на Европейския парламент относно състоянието на Шенген. За съжаление, диагнозата не е добра. Трябва да върнем Шенген обратно на гражданите на ЕС. Нашето послание към държавите членки е силно: те трябва да приложат всички наши закони, не само тези, които поискат“, отбеляза докладчикът Карлуш Куелю (ЕНП, Португалия).

Бързи факти

Изчислено е, че разходите при неприлагането на Шенгеското споразумение за период от 2 години във всички държави биха варирали между 25 и 50 милиона евро. В случай че всички държави отново въведат постоянен граничен контрол, то разходите за 10 години биха достигнали 100 – 230 милиарда евро.

Според Транснационалния институт (ТИ) европейските държави са построили повече от 1 200 км стени и огради по границите на стойност поне 500 милиона евро.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK