Жерар Понт имал „общи ценности“ с Камбитов и Шопова, а не с община Благоевград

Снимка: Infomreja.bg

Само 100 нощувки са "увеличили" доходите на хотели и ресторанти през фестивалните дни

Организаторът на фестивала на френската музика „Франкофоли“ нямал сантимент към Благоевград, а към ексръкородителите ѝ.

Това заяви официално кметът Румен Томов и зам.-кметът по културата Василиса Павлова на пресконференция.

Преди три дни проведох телефонен разговор с Понт, с преводач, и първият въпрос от негова страна беше дали Община Благоевград има желание да провежда фестивала в града. На този въпрос дадох положителен отговор, защото трябва да се надграждат и развиват традициите, започна Томов.

Понт заявил, че тъй като няма време, а организацията на фестивала трябва да започне, се свързал с „Атанас и Шопова“ (цитира кметът), и те казали, че ще го организират в София и ще му гарантират плащането на изпълнителите.

„Ние сме предприели действия, ако фестивалът да бъде заменен със събитие равно по достойнство и качества на „Франкофоли“, допълни Томов.

Общината получила и съдебно решение, с което е задължена да даде всички документи за разходите по „Франкофоли“ по сигнали относно авторските права на изпълнителите, които се дължат към „Музикаутор“, с което сумата, която Общината дължи, ще се увеличи.

Делата, до момента, заведени срещу Общината са за 4 800 000 лв., каза кметът по финансите Ясен Попвасилев.

От създаването на фестивала досега, не са плащани музикални права на изпълнителите, допълни Томов.

Цялата документация по провеждането на „Франкофоли“ през последната година, както и за още три обществени поръчки, днес са предадени на прокуратурата.

Ще бъде разгледана целесъобразността на изразходваните средства.

Зам.-кмет Павлова пък даде повече подробности за разговора между кмета и Понт.

В разговора организаторът заявил, че договорните отношения са били основно с Атанас Камбитов и Христина Шопова – като акцент, а не е била важна Община Благоевград.

Споделил, че иска да работи лично с тях, защото изповядвали общи ценности. Като те ще финансират плащането хонорарите на певците на шестото издание на фестивала, което вече е съгласувано с Камбитов.

Амбициите за Понт Благоевград да се превърне в дом на франкофолията в България, се оказала мисия невъзможна, но амбициите се провалили не по вина на Общината, каза Павлова.

Относно „разочарованите ресторантьори и хотелиери“, за които се тръбеше в общественото пространство, Павлова каза: Около провеждането на фестивала не се е регистрирало драстично голям приход от туристически данък. Разликата е била до 100  бр. нощувки в месеца, в който Благоевград би трябвало да има стотици посетители, които за поне вечер трябва да пренощуват.

По-рано днес Камбитов направи комнтар във фейсбук, в който твърди: За да бъде „Франкофоли“ в София , заслугата е изцяло на новия екип.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK