Румен Томов - година на кметския стол, но мандат под въпрос

Снимка: Infomreja.bg

Хронология на благоевградската сага с избора на кмет

Една година от встъпването си в длъжност навършва кметът на Благоевград – Румен Томов.

Точно на 11.11.2019 той пое ключа на града с обещанието да бъде добър стопанин.

Румен Томов премина от бизнес към политическата сцена като независим кандидат за кмет на община Благоевград, издигнат от Инициативен комитет за участие в изборите, като получи подкрепата и на БСП.

Нека не забравяме, че ни предстои една важна крачка към промяната на 27 октомври! Гласувайте за по-добър живот! За Благоевград!, направи първия си апел към обществеността кандидатът – днес кмет.

Предизборната му кампания бе тържествено открита от Корнелия Нинова.

Нинова бе посрещната от Томов с букет червени рози.

„Щом Коцето Паскалев ти стана на крака, значи в теб са вложени много надежди“, пошегува се лидерката от сцената на театъра в Благоевград.

По време на предизборната кампания сегашният председател на ОбС - Андон Тодоров, се яви пред пред ОДМВР-Благоевград, с твърдението: Камбитов заплашва, че ще изсели семейството ми.

Така Томов се превърна в залог за много благоевградчани, че промяната е в негово лице. Макар и верни на принципите, Томов спечели местния вот с 10-процентна преднина над другия кандидат – Атанас Камбитов.

Балотажът бе почти предрешен след като в „буферния период“ се появиха компромати, свързани с Камбитов, които разклатиха доверието у жителите, съгласни да бъде „всеки друг, но не и досегашния“.

Днес спечелиха жителите на община Благоевград. Спечели демокрацията, тъй като ние направихме една изключително чиста предизборна кампания. Хората припознаха нашите идеи за развитието на община Благоевград.

Това заяви минути след края на изборния ден новият кмет на община Благоевград.

Това беше един общ фронт срещу модела „Камбитов“ и мисля, че успяхме. Жителите на Благоевград са запознати с моята програма. Те могат да очакват едно открито управление, обърнато изцяло към тях. Моята идея е да върна бизнеса, който напусна Благоевград, с едни прозрачни процедури при провеждането на обществените поръчки. Приемен ден за гражданите ще има, разбира се. Както казах, управлението ми ще бъде посветено на хората в общината, заяви Томов в първото си изявление като кмет.

Когато имат проблеми, да идват при мен, в Общинския съвет – също. Дори ако се наложи да протестират пред общината. Това няма да доведе до никакви негативни последици за тях. Всеки трябва да защитава позицията си, да бъде свободен в избора си, каза Томов и сякаш като пророк предизвика и първия протест в първия месец от управлението си.

Гневни граждани се събраха пред Общината да търсят чистия въздух, който и до днес остава проблем.

Знаете за един комин, който пуши... Ако кметът няма желание да спре това, няма как да се случи, но в противен случай – един градоначалник има достатъчно лостове, за да се справи с този проблем, заяви в изборната нощ Томов.

Година по-късно обаче коминът още пуши, а сериозни нарушения в БиоТЕЦ „Рубин“ не са открити въпреки честите проверки от страна на РИОСВ.

На 11.11.2019 година новият кмет на Благоевград встъпи официално в длъжност.

На тържествена церемония клетва дадоха 41 общински съветници.

По традиция първото заседание на Общинския съвет бе водено от най-стария съветник – Христо Ковачки, които изпълняваше ролята до избирането на председател на ОбС, което така и не се случи.

 „На старта на Вашия мандат, аз вярвам, че няма да пожалите сили да работите за изпълнение на поетите към гражданите ваши предизборни обещания, прокламирани в програмите ви, каза в словото си областният управител Бисер Михайлов.

Временно изпълняващият длъжността кмет Иво Николов спази традицията и предаде символично ключа на общината в ръцете на новия градоначалник.

„Считам, че трябва да се спазват традициите по предаване на властта. Пожелавам със здраве и сили да работите за община Благоевград“, каза Николов при предаването на ключа.

След тържествен водосвет започна и гласуването за председател на общински съвет, който бе избран едва на 20.12.2019 година.

Андон Тодоров събра журналистите в новия си кабинет и заяви: Общинският съвет е отделен от кмета. Той е негов коректив!

Така и стана. В продължение на месеци пролича разколът между кмет и председател.

Седмица след встъпването си в длъжност кметът на Благоевград Румен Томов направи първото си изявление пред журналистите, които така неимоверно искат информация „какво се случва“ в Общината.

 „Четирима ще бъдат заместник-кметовете. Досега е назначен само един – Ясен Попвасилев. За останалите до края на седмицата ще стане ясно“, каза Томов.

Така и стана – двойката Василиса Павлова и Евгени Терзиев поеха съответните ресори по културата и строителството.

Последното назначение бе за Любен Милев – председател на БСП-Благоевград, който пое сигурността.

Изключително сме финансово затруднени, изключително!, подчерта многократно кметът.

В своите пресконференции пред журналисти той „разкриваше“ данни от бившето управление.

На прима виста изкочиха харчове на фирмата „Благоевград Фест“, която се свършваше с организирането на културни прояви и фестивалите „Франкофони“ и Наградите на БГРадио.

Фестивалите, които са правени в града, ще си останат. Има фестивали, които не са добре позиционирани. Също така в така наречените „празни месец“, когато бизнесът в града страда, през периода януари – март и юли – септември, тогава ще се правят културни мероприятия, за да привлечем хора в града, обеща кметът.

Още едно „Стоп!“ казва новият градоначалник, който се лишава от медийното спокойствие, подплатено със солидни суми за договори.

„Медийните договори ги прекратяваме, защото аз мисля, че кметът не може да си купува медийно спокойствие. Вие трябва „да ме разпъвате на кръст“, ако има нещо нередно“, каза Томов пред множеството журналисти – някои от които силно възмутени.

А празната кесия наложи Общината да се разлага според чергата си.

Коледата в Благоевград бе лишена от сериозни и грандиозни зари, което разгневи част от опозицията на Томов.

Ще има ли чистки в община Благоевград – „не“ е отговорът, заяви в следващото си предкледно изявление градоначалникът.

Всеки, който работи, който е професионално подготвен, има място в общината, каза кметът относно „чистките“.

При временното управление в предизборния период на изпълняващия длъжността кмет Иво Николов някои от зам.-кметовете в екипа на Атанас Камбитов като Христина Шопова, напуснаха, а с тях си отидоха и обслужващите пресцентъра на общината.

„Хората в пенсионна възраст трябва да дадат път на по-младите“, добави кметът.

Така екипът в кабинета „Томов“ придоби съвсем нов вид – от секретар на Общината до пиар отдел и отдел „Култура“. „Култови“ личности бяха „освободени в заслужена почивка“, заяви кметът. Това се случи и с директори на детски градини и ЦЛТРДБ.

Сред първите проекти на Томов бяха отбелязани: нов храм, парк и около 1000 работни места през 2020 в Благоевград. Дадена бе и заявка за идея за нова болница.

Румен Томов за година управление се срещна два пъти с президента Румен Радев – веднъж по време на „голямата карантина“ в страната, и на Празника на Благоевград. Премиерът Борисов обаче не проведе среща с градоначалника.

На 10.12.2019 година пред Томов се изправи най-голямото изпитание за кметката му кариера.

Предшественикът му Атанас Камбитов подаде жалба, която по-късно потвърди като факт, а именно, че Томов имал фирма, която не дерегистрирал от Регистъра, въпреки че вече бил кмет.

Така започна едногодишната сага в съда от Благоевград до София и питането – ще има ли нови предсрочни избори в града. Въпросът остава, а изгладените панталони на политическите фигури в града са прибрани до април, твърдят запознати.

Томов, заплашен и до днес от отстраняване, заяви: За мен са гласували 18 000 жители, заради тях ще се кандидатирам отново.

През април правомощията на Томов бяха временно прекратени от ОИК-Благоевград, а след седмица – Томов се върна.

Междувременно бившият градоначалник Атанас Камбитов от ПП ГЕРБ премина в партията на Цветанов. Заради загубата на кметските избори от партията на Борисов на местно ниво също имаше рокади. Областният координатор – Даниела Савеклиева бе заменена от верния на ГЕРБ евродепутат Андрей Новаков, а Росица Димитрова – шеф на ВиК-Благоевград, пое от Бисер Михайлов ГЕРБ-Благоевград.

По време на „разкритията“ от новия екип за стария Камбитов многократно сигнализира с профила си във Фейсбук, че се тиражират лъжи. Спрете да лъжeте и да се криете зад гърба на екипа „Камбитов“!, заяви екскметът.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK