Президентът от Трекляно: Демократично и проспериращо общество се гради от образовани и просветени хора

Снимка: Infomreja.bg

Държавният глава участва в тържественото откриване на новата учебна година в ОУ „Св. Климент Охридски“

Промяната в България започва от образователната политика и образованието трябва да се превърне в национален стратегически приоритет и това трябва да бъде ангажимент на всяко едно правителство, независимо кой печели на изборите. Защото демократично и проспериращо общество се гради от образовани и просветени хора.

Това зави президентът Румен Радев от Трекляно, където приветства учениците и учителите в първия учебен ден на Основно училище „Св. Климент Охридски“.

Образователната институция е с над 160-годишна история и единственото запазено училище в община Трекляно, която се състои от 19 населени места.

Нека този ден го посветим на нашите деца и не го затъмняваме с политическите събития днес.

С тези думи президентът отхвърли журналистическите въпроси за политическата обстановка и протестите в страната.

Държавният глава участва в тържественото откриване на новата учебна година в ОУ „Св. Климент Охридски“. Държавният глава разгледа кабинета по информатика, който е оборудван с компютри, дарени от Администрацията на президента. Румен Радев се срещна и с ръководството и педагогическия екип на училището.

Трябва да осъзнаем, че образованието трябва да бъде стратегически национален приоритет, да имаме нова политика в образованието. Да имаме не само ремонти на училища, не само повишени учителски заплати, нови форми, методи, кабинети, връщане на държавата към тези населени места. Управляващите, независимо от коя политическа и местна власт, трябва да ходят повече в училищата, заяви Радев.

Той подчерта:

Едва сега се пое ангажимента да има кабинети по природни науки, те са в окаяно състояние навсякъде. Как бихме искали нашите деца да имат знания и умения, които да бъдат адекватни на съвременните икономически изисквания, и да се конкурираме с други държави, ако те нямат тези знания.

Това се постига с инвестиции в иновативни форми и методи на преподаване. С инвестиции в здравето на децата – чрез физкултурни салони. Знаете ли каква част от училищата нямат такива. Да, има някакъв, но той е в окаяно състояние, допълни президентът.

Децата са нашето бъдеще и ако ние не инвестираме в тях, за какво бъдеще говорим.

За впечатленията си от училището в Трекляно президентът сподели:

Направи ми впечатление учителския състав. Виждате, че децата са малко на брой и се карат от Кюстендил. Тоест има обратен процес, защото има пансион. Тук борбата е за всяко дете и учителите водят тази борба. Всеки ден! Всеки час! Възхищавам се на тяхната непреклонност и усилия. Пожелавам на всички учители в България успех в тяхната високо благородна мисия. На добър час!

Държавният глава отдаде почит пред паметника на загиналите във Знеполско-Краищенското въстание, водено от капитан Симо Соколов. Радев проведе среща с ръководството на местната власт (в сградата на община Трекляно). Радев разгледа постоянната изложба в Художествената галерия „Проф. Евтим Томов“ в село Трекляно.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK