В Македония нарекоха Заев предател заради визитата в София

Зоран Заев и Бойко Борисов, снимка: МС

Медиите в Македония обвиниха председателя на Социалдемократическия съюз Зоран Заев след срещата му с Бойко Борисов, че иска да предаде страната си.

"Зоран Заев предаде на българите най-големия македонски празник Илинден!". Под това заглавие електронното издание "Република", близко да ръководството на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, коментира посещението на македонския премиер в София и демонстрира, че държавната администрация в Скопие, въпреки смяната на правителството, продължава да работи в интерес на партията на Никола Груевски. 

Вестник "Вечер" съобщава, че на 2 август, на Илинден, в Македония ще бъде подписан договорът за добросъседство между България и Македония. 

За подписване на договор за добросъседство говореше и предишното македонско правителство, но все пак до това не се стигна, тъй като договорът бе оценен като вреден за Македония и най-малкото добросъседски, припомня "Вечер". 

Властите в София, макар декларативно да подкрепят Македония в евроатлантическата интеграция, все пак, и те като Гърция имат своето условие, пише скопският вестник. 

Оптимистичните изявления на премиера Зоран Заев, че много скоро ще се подпише договорът за добросъседство с България предизвикаха реакции в Скопие и София. Българските власти и историци са доволни, че договорът е в тяхна полза и съдържа всички техни искания, пише "Телеграф". 

Това преди всичко се отнася до общото празнуване на важни исторически дати от "македонската история" като Илинден и Кирил и Методий. 

Общото честване на Илинден е старо желание на българите, с което предишната власт отказваше да се съгласи, защото това означаваше да се изгуби специалния характер на нашата най-важна дата в историята, коментира "Телеграф". 

"Дали ще се затвори епохата на омраза?", "Борисов: Ние сме за единна Македония и нейното членство в НАТО и ЕС", "Заев: Очаквам подкрепа от България за европейските перспективи на Македония". Под тези и други заглавия македонските медии информират обширно за посещението на македонска делегация в София, пише БТА. 

"Историческо изявление на премиера на България Бойко Борисов. Източната съседка дава цялостна подкрепа за членството на Македония и в НАТО, и в Европейския съюз", пише сайтът Фактор (factor.mk). 

Дестабилизацията на Македония ще означава дестабилизация на границите. Ние искаме стабилна страна, цитира сайтът думите на премиера Бойко Борисов. Дали срещата Заев-Борисов може да бъде увертюра към затопляне на отношенията между двете страни и осигуряване на гаранция, че България няма да блокира Македония по пътя към ЕС и НАТО, пита изданието. 

България - първата страна, която призна държавността и независимостта на Македония, сега демонстрира и отворена подкрепа за членството на Македония в НАТО и Европейския съюз. Част от експертите оценяват, че премиерската среща Заев-Борисов може да бъде въведение към затварянето на определени важни въпроси между двете страни, пише Фактор.

"Нова Македония" информира за срещата на македонския премиер Зоран Заев с българския президент Румен Радев. След срещата с българския президент македонският премиер посети Археологическия музей на България.

Преди това премиерите на правителствата на Македония и България заедно се поклониха пред паметника на цар Самуил в София като още едно доказателство за междудържавното приятелство, за което има воля и желание да се надгражда от двете страни, пише вестник "Нова Македония". /Dnes.dir.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK