Румен Радев: Япония е наш приоритетен партньор

Снимка: Президентство

Япония е наш традиционен приятел и приоритетен партньор, с който споделяме еднакви ценности и сходни позиции по важни международни въпроси. 
Това заяви държавният глава Румен Радев на среща с премиера на Япония Шиндзо Абе в сградата на президентската администрация.

"Изключително сме щастливи да ви приветстваме у нас. Високо оценяваме това първо в историята на двустранните отношения посещение в България на министър-председател на Япония, особено през тази значима за страната ни година, когато за първи път сме ротационен председател на Съвета на ЕС", каза Радев.

Румен Радев и Шиндзо Абе са убедени, че настоящата знакова визита на премиера Абе в България ще издигне нивото на двустранните отношения. Те очакват разширяване на бизнес контактите и развитие на сътрудничеството във всички области на взаимен интерес, особено в сферата на икономиката и инвестициите.

"Наш приоритет в двустранните отношения е оползотворяването на значителния потенциал в инвестициите, търговията, иновациите, науката и технологиите, тъй като България е все по-привлекателна дестинация за развиване на бизнес", посочи Румен Радев. Той се надява, че все повече японски компании ще развиват у нас проекти с висока добавена стойност.

"Япония подкрепя обединена Европа и се радваме, че един от приоритетите на българското председателство е насърчаването на европейската перспектива на държавите от Западните Балкани и подобряване на транспортната и комуникационната свързаност в региона", отбеляза по време на срещата японският министър-председател.

Българският президент приветства интереса на японската страна към държавите от региона. Радев също изтъкна, че от съществено значение е и свързаността в научните проекти между държавите.

Българският държавен глава и японският премиер Шиндзо Абе потвърдиха по време на срещата си, че поддържането на международния ред, основан върху демокрацията, свободата и върховенството на закона, е от ключово значение.

"Следим внимателно и със загриженост обстановката около Северна Корея. България категорично осъжда севернокорейската ядрена програма и призовава тези опити да бъдат спрени", заяви Румен Радев. Според него въпросът може да бъде решен единствено чрез преговори и диалог.

Двамата се обявиха за допълнително насърчаване на богатия образователен обмен, базиращ се на сътрудничеството между научни институции и университети на двете страни.

"Обменът на студенти и високи технологии е от изключително значение за наси сме благодарни за ежегодно отпусканите японски държавни стипендии за обучение на наши студенти и специализанти", посочи президентът Радев.

По време на срещата стана ясно, че Япония възнамерява да увеличи броя на стипендиите, които ще бъдат отпускани по линия на научния обмен. Това е по повод предстоящите през 2019 г. чествания по случай 110-годишнината от първите официални двустранни контакти, 80-годишнината от установяването и 60-годишнината от възстановяването на дипломатическите отношения.

По време на срещата беше обсъдено и възходящото развитие настратегическото партньорство между ЕС и Япония. Българският президент изрази готовност страната ни да продължи конструктивната си роля за диалога ЕС-Япония и да съдейства за координация по важни международни и регионални въпроси.

Румен Радев благодари на Шиндзо Абе за голямата подкрепа, оказана ни от Япония в годините на прехода на страната ни към демокрация и пазарна икономика.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK