Над 71 милиона лева са преведени на тютюнопроизводителите

Снимка: МС

Финансовата помощ от над 71 милиона лева е изплатена за Кампания 2020

„Ще продължим да подпомагаме тютюнопроизводителите. Поредната финансова подкрепа за сектора вече стартира“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на правителственото заседание. Преди два дни Държавен фонд „Земеделие“ преведе над 71 милиона лева по схемата за преходна национална помощ за тютюн. Финансовата подкрепа е изплатена на близо 40 000 земеделски стопани. 

Председателят на националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев благодари за финансовата помощ, която 11-а поред година се изплаща на стопаните. „България предложи на Европейската комисия тази схема да продължи и през следващите 2 години. В лицето на министър Танева, страната ни настоя пред комисията подпомагането да продължи и в новия програмен период“, заяви Цветан Филев. След преговори в ЕК бе прието помощта да се прилага и през следващите две преходни за новата Обща селскостопанска политика години. Схемата за преходна национална помощ се прилага и за сектор „Животновъдство“.

Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева информира, че от 15 март за първи път българин ще оглави Европейската браншова организация на тютюнопроизводители и преработватели в лицето на Цветан Филев. 

Финансовата помощ от над 71 милиона лева е изплатена за Кампания 2020 на производителите, които са отглеждали сортовите групи „Каба Кулак“, „Бърлей“, „Виржиния“ и „Басми“ през референтния период 2007-2009 г. Право на подпомагане имат земеделски стопани, които са отглеждали тютюн през поне една от годините, включени в референтния период 2007 - 2009 г. Продукцията им следва да е изкупена и премирана по реда на Закона за тютюна и тютюневите изделия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK