Путин на военния парад: Русия е готова за мирен диалог

Снимки: БТА

Русия отбеляза 73-тата годишнина от победата над нацистка Германия във Великата отечествена война с  традиционния Парад на победата на Червения площад в Москва. Парадът започна с изнасянето на знамето на Руската федерация и знамето на победата под звуците на песента на композитора Александър Александров "Свещена война".

"Русия разбира колко сериозни са новите заплахи в света, зад които прозират старите черти на нетърпимост и претенции за изключителност, и е готова за диалог по въпросите на сигурността",  заяви руският президент Владимир Путин на парада, цитиран от ТАСС.

"Ние помним трагедиите на двете световни войни, уроците на историята и те не ни позволяват да ослепеем. Зад новите заплахи прозират все същите уродливи черти - егоизмът и нетърпимостта, агресивният национализъм и претенциите за изключителност. Ние разбираме колко сериозни са тези заплахи", каза Путин.

Той посочи, че е важно всички страни, цялото човечество да осъзнае, че мирът е много крехък и неговата стабилност укрепва общият ни стремеж да се чуваме, да си доверяваме и да се уважаваме", заяви руският лидер.

Той каза също, че именно Съветският съюз е предопределил изхода от Втората световна война, но днес се правят опити да се отрече този подвиг. Ние няма да позволим това, заяви Путин.

Преди речта на Путин военните блокове бяха поздравени от министъра на отбраната Сергей Шойгу.

Пред официалната трибуна на Червения площад преминаха представителни части на всички родове войски, курсанти от военните училища, подразделения на министерствата на вътрешните работи и на извънредните ситуации - общо над 13 000 души. Показани бяха 159 единици военна техника и 75 единици летателна техника.

За първи път беше показана бойната машина "Терминатор", която осигурява огнева подкрепа на танковите формирования, робота сапьор "Уран 6", бойният робот "Уран 9" и безпилотините самолети "Корсар" и "Катран".

В небето над Москва прелетяха бойни самолети, включително два изтребителя МиГ - 31К, снабдени с хиперзвуковите ракети "Кинжал" за преодоляване на ракетната отбрана.

Във всички градове на Русия в 22:00 ч. местно време празникът ще завърши с 30 артилерийски салюта. /Dnes.dir.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK