24-годишен турист пострада в Пирин, транспортираха го с хеликоптер до столична болница

Снимки: Активна грижа

24-годишен турист пострада при инцидент вчера в местност между хижите „Безбог“ и „Стражите“ в Пирин. В ранния следобед вчера младият мъж заедно негов приятел се разхождал в района, когато върху двамата полетял камък.

Канарата се стоварила върху главата на 24-годишния Николай Н., който в този момент бил без каска. Приятелят на пострадалия подал сигнал през тел. 112 в Планинска спасителна служба - Благоевград.

Идвайки на мястото, спасителите установяват, че Николай има открита рана на главата, а от симптомите, които проявявал младият мъж, станало ясно, че той е с черепно-мозъчна травма. Това наложило пострадалият да бъде транспортиран с хеликоптер до болница.

Планинските спасители веднага са потърсили за съдействие въздушните екипи на застрахователна компания. Буквално за минути на мястото пристигнала въздушната линейка, която подала сигнал и към спешното отделение на столичната клиника „Света Анна“, за да бъдат подготвени приемащите спешни екипи.

Във въздушната линейка състоянието на пострадалия рязко се влошило, което наложило лекарят от спасителните екипи да включи наличната на борда животоспасяваща апаратура и да подаде кислород. Малко по-късно Николай е стабилизиран и при кацането на летателната площадка на болницата, той успял дори сам да се надигне от носилката. „Момчето ще се оправи“, категорични са лекарите.

Това е втора инфарктна ситуация в планината само за последните четири дни от миналата седмица, която има щастлива развръзка.

На 16. август отново до болница „Св. Анна“ бе транспортирана жена от Седемте Рилски езера в тежко състояние и със съмнение за инфаркт. В момента тя е добре и се възстановява успешно. „Благодаря ви, каквото и да кажа ще е малко, за да изкажа признателността си към вас“, заяви по телефона Нели, минути преди нейното изписване от болницата.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK