Румен Радев: Истинските дворци на България са нейните училища, университети и академии

Снимк: Прессекретариат

„Искрено вярвам, че истинските дворци на България са нейните училища, университети и академии. С техния духовен блясък свети и образът на нашия богат на таланти народ“.

С тези думи президентът Румен Радев се обърна към гостите на традиционния прием в Националния исторически музей по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май. В словото си държавният глава припомни думите, че „преди кирилската азбука България е била силна, но не и велика, защото е имала дворци, но е нямала училища“.

Румен Радев посочи, че родината ни дължи своето богато културно наследство именно на българската просвета и духовност, българския език и азбука, които са вградени здраво в основите на нашата държавност и идентичност. „Тяхната сила и красота ни съхрани като общност и ни преведе през превратностите и изпитанията на времето“, подчерта президентът.

Държавният глава призова да пазим това неоценимо богатство и добави, че само това не е достатъчно, защото светът се движи напред с бързи крачки. „Да се гордеем и да популяризираме нашето славно минало е дълг, но не по-малко важно е каква култура и духовност, каква наука и образование развиваме днес и какво инвестираме в бъдещето на нашите деца“, обърна се президентът към българските учени, артисти, писатели, художници, поети, музиканти, творци и журналисти.

Румен Радев изрази признателността си към българските дейци на образованието, културата, науката и духовността, които поддържат съвестта ни жива, вдъхват ни национално самочувствие и продължават да прославят България по света.

Държавният глава отново изрази  благодарността си на генералния директор на ЮНЕСКО Одри Азуле, която по негова покана посети България и участва в  тържественото отбелязване на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май. „Тя сподели не само уникалния празник на един народ на духа, но изрази своята признателност към нашето богато духовно наследство и остана истински възхитена от таланта на българските деца“, заяви Румен Радев.

С музикални изпълнения гостите на приема поздрави хорът на Националното музикално училище „Любомир Пипков“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK