Румен Радев: Интеграцията на Западните Балкани е от значение за цяла Европа

Снимка: Прессекретариат

Радев се срещна с президента на Република Албания Илир Мета в Йерусалим

Европейската интеграция на Западните Балкани е от значение не само за региона, но и за цяла Европа и България ще продължи да оказва необходимата подкрепа на своите съседи за нейната реализация. Това заяви държавният глава Румен Радев на среща с президента на Република Албания Илир Мета в Йерусалим.

Двамата президенти участват в отбелязването на 75-ата годишнина от освобождаването на Освиенцим и Деня за възпоменание на Холокоста. Във възпоменателното събитие участват над 40 държавни и правителствени ръководители от цял свят. 

Президентът Радев благодари на своя албански колега за предприетите от Албания конституционни промени, с които страната официално призна българското малцинство. Обсъдена беше и предстоящата визита на българския държавен глава в Република Албания. 

И Румен Радев, и Илир Мета откроиха значението на регионалната транспортна, енергийна и дигитална свързаност като необходим фактор за икономически растеж в Югоизточна Европа. България и Албания отдават голямо значение на изграждането на Транспортен коридор №8, който да улесни икономическия и туристически обмен. 

По време на срещата бяха разгледани и теми свързани с регионалното партньорство в Югоизточна Европа, сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната и други. 

Държавният глава Румен Радев изрази съпричастността на българския народ към пострадалите от тежкото земетресение в Албания в края на м.г.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK