Румен Радев: Гражданите не трябва да усещат полицията като орган за репресии

Снимка: Прессекретариат

Президентът се срещна с главния секретар на МВР и председателя на ДАНС

На 2 септември България преживя ден на насилие. Загрижен съм за здравето както на невинните граждани, така и на ранените полицаи, изпълнявали заповедите на своите началници. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес проведе среща с главния секретар на МВР Ивайло Иванов и председателя на ДАНС Димитър Георгиев.

Повод за нея са ескалацията на напрежение и последвалото насилие по време на гражданските протести. В срещата участва и директорът на СДВР Георги Хаджиев.

Държавният глава постави по време на срещата редица въпроси, свързани с дейността на правоохранителните органи при осигуряването на сигурността на гражданския протест на 2 септември и недопускането на провокации, които да доведат до ескалация на напрежение.

„Защо бяха допуснати провокатори с опасни средства в „триъгълника на властта“, чиято сигурност се осигурява от полицията и жандармерията? Защо здравето и животът на полицаите и гражданите бяха изложени на риск от необезпокоявани за дълго време действия на провокатори и има ли информация кои са те? Били ли са организирани, кой ги е изпратил? Защо органите на реда приложиха брутално насилие към граждани, огромна част от които нямат нищо общо с провокациите? Защо е нанесен побой над журналисти, при положение, че те многократно се легитимират като такива и не провокират със своите действия?“, попита държавният глава.

Президентът подчерта, че въпроси будят както нестандартните отличителни знаци, забелязани върху полицейски униформи, така и видео кадри, разкриващи използването на боксове от страна на полицаи.

„От действията на МВР и службите за сигурност зависи как ще се развие нашето  общество – в руслото на демокрацията или по друг път“, посочи президентът Радев. За това се иска доверие, което се гради на усилията на органите на реда да утвърждават върховенството на закона и когато има добра комуникация с българските граждани. Действията на полицията и службите за сигурност се отразяват и на международния облик на България, на инвестициите и икономиката, напомни още президентът.

Държавният глава призова МВР да идентифицира извършителите на провокации по време на гражданския протест на 2 септември, защото за обществото е очевидно, че става въпрос за организирани действия.

„За доброто име на полицията и доверието в нея трябва да бъдат идентифицирани и наказани и служителите на реда, уронващи престижа на МВР. Ако това не стане, те ще хвърлят сянка върху имиджа на хилядите почтени полицаи“, заяви още президентът. И подчерта, че българските граждани трябва да усещат полицията не като орган за репресии и инструмент в нечии ръце, а като гарант за сигурността им.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов определи действията на полицията от 2 септември като „перфектно планирана и изпълнена операция“. Иванов подчерта, че при сигнали за незаконни действия от страна на полицаи ще се направят съответните проверки и ще бъдат взети мерки. 

По думите му МВР не са използвали нервнопаралитичен газ и допълни, че полицията прави всичко възможно да щади протестиращите, защото уважава правото им на протест. Той добави, че прескартата не дава имунитет на никой и когато даден журналист изпълнява своите професионални задължения, той тогава е защитен. Но това, че си журналист не означава, че трябва да извършваш престъпления и нарушения, посочи Ивайло Иванов.

Главният секретар на МВР заяви също така, че не е издавана заповед протестиращите граждани да бъдат бити и попита защо, при ескалация на напрежението мирно протестиращите не напускат протеста. 

"Българската полиция никога до този момент не е пазила личности, не пази партии. Ние пазим институции, обществен ред, граждани“, заяви още той.

Димитър Георгиев заяви от своя страна, че ДАНС си върши работата по закон и добави, че полицията върши добре дейността по защита на гражданите и опазване на обществения ред в рамките на протестите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK