Еманюел Макрон e новият президент на Франция

Снимка: БТА

Еманюел Макрон е новият френски президент, сочат предварителните резултати от втория тур на изборите.

Според първи данни на социологическите институти "Ифоп" и "Харис интерактив", той получава между 65,6 и 66,1 процента, предаде Франс прес.

Опонентката на Макрон - Марин льо Пен, получава според двете агенции между 33,9 процента и 34,5 процента, съобщава БТА.

Макар и официалните данни да излязат по-късно тази вечер, разликата между двамата е голяма, обобщиха експертите.

Въпреки тежкото поражение, 48-годишната кандидатка, противничка на имиграцията и на еврото, постигна исторически резултат за крайната френска десница. Между 25,3 и 27 процента пък е делът на негласувалите по данни на Френския институт за изследване на общественото мнение и на социологическата агенция "Харис интерактив".

По този начин 39-годишният Еманюел Макрон става най-младият президент на Франция. Той е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен.

Макрон е завършил елитния Институт за политически науки в Париж. Има магистратура по философия от престижния Парижки университет в Нантер. Учи държавна администрация в елитното Национално училище за администрация, в което се подготвят водещите френски държавници.

До този момент Макрон не е заемал изборна длъжност. Той е бил инспектор в министерството на икономиката от 2004 г. до 2008 година. След това е работил четири години в банката Ротшилд.

През 2012 г. се присъединява към екипа на президента Франсоа Оланд. Става министър на икономиката на Франция през 2014 година. Миналото лято подава оставка от поста, за да се посвети на политическата кариера и създава свое движение, наречено "Напред!".

По време на министерския си мандат той прокарва закон, съдържащ редица мерки за либерализиране на транспортния отрасъл и въвеждащ работа в неделя за някои професии, което бе посрещнато с яростна съпротива. Подкрепата на Макрон за либерализацията на трудовия пазар му навлече враждебност отляво и на синдикатите.

Макрон е проевропейски настроен, но според него Франция трябва да работи с Германия за Европа, която дава по-голяма социална защита за своите граждани, отбелязва ДПА. За ЕС Макрон предлага още след парламентарните избори в Германия тази есен да бъдат организирани в целия съюз демократични конвенти, които да доведат до един европейски проект, който да бъде приет от всички желаещи страни, информира Франс прес.

Според Макрон еврозоната трябва да има собствен бюджет, парламент и министър на финансите, което би наложило обаче промяна на европейските договори. Той твърди, че ЕС се нуждае от нова лидерска основа, формирана от Франция и Германия, и говори за насърчаване на общи европейски идеали за мир, просперитет и свобода, отбелязва Асошиейтед прес.

Макрон иска ЕС да бъде в състояние да разположи 5000 европейски граничари по външните граници на Шенген и предлага европейски фонд за финансиране и разработване на европейско военно оборудване, което страните членки ще споделят. В борбата с тероризма Макрон иска засилване на капацитета на полицията и армията, както и на разузнавателните служби.

В борбата срещу международния тероризъм Макрон предлага френските операции срещу екстремистите в Сирия и Ирак и в африканския Сахел да продължат. Той е за увеличаване на бюджета за френската отбрана до най-малко 2 процента от БВП до 2025 г. спрямо сегашните 1,78 процента. Това се вписва и в целите, поставени от НАТО. Макрон иска въоръжените сили да запазят числеността си на 200 000 души. /Dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK