Президентът: Управляващите вече дори не крият изкушението си да постигнат служебна победа чрез промените в Изборния кодекс

Снимка: бТВ

„Това, което се случва с изборното законодателство, е наистина много тревожно. Управляващите вече явно дори не крият изкушението си да постигнат служебна победа чрез промените в този Изборен кодекс“. Това заяви днес президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос в Сухиндол, където участва в отбелязването на празника на града.

Държавният глава определи като „уронващи демократичността и прозрачността на изборния процес“ отказа да се спази закона и да се избере нов състав на ЦИК, отказа да се ревизират избирателните списъци, отказа да се премахне втория протокол от секционните избирателни комисии, поредната отмяна и отлагане на машинното гласуване, пълната отмяна на дистанционното гласуване, въвеждането на механизма решенията в комисиите да се вземат с обикновено мнозинство.

Помолен да коментира изнесената информация за трансфер на средства от Държавната петролна компания на Венецуела към българска банка и по случая с отравянето на Емилиян Гебрев, президентът подчерта, че не е   нормално българското правителство да научава от чужди посланици какво се случва в България. „Вчера бях запознат от главния прокурор, от министъра на вътрешните работи, от председателя на ДАНС с известната до момента фактология“, заяви Румен Радев и добави, че тревога пораждат както подобен случай, който касае здравето и живота на българските граждани, така и надеждността на банковата система, защото тя вече е основен критерий за допускането ни до чакалнята на Еврозоната.

Държавният глава призова изпълнителна власт, под чийто контрол са службите и МВР, да уточни фактологията и установи всички обстоятелства по тези случаи.

„Българските посланици  в чужбина представляват България и не трябва да се делят на наши и на ваши. Мотивирането на кадровите решения и съгласувателната процедура не трябва да се превръщат в публични дебати, защото това уронва престижа, както на нашите посланици зад граница, така и на страната ни“, заяви още Румен Радев, попитан за съгласувателната процедура за назначаването на нови български посланици. „Има предложения, които съм приел. Има и такива, с които категорично не съм се съгласил и съм ги отхвърлил“, добави още държавният глава.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK