Кръгът на лицата, които могат да бъдат преследвани за корупция, се разширява

Снимка: PRESS.TV

Целта на промените е да се уеднакви режимът на т.нар. „корупционни престъпления“, така че наказателноправните норми да се прилагат симетрично за длъжностни лица от публичния сектор и за длъжностни лица от частния сектор.

Мотивите на законопроекта гласят, че съществуващите към момента наказателни механизми за ограничаване на проявените форми на корупция в частния сектор се нуждаят от изключително сериозно и задълбочено преосмисляне, най-вече в светлината на актуалната практика на Върховния касационен съд и инстанционните съдилища, а именно, че това е само лице, заето в държавен орган или обществена организация или изпълняващо публична функция.

Промените предлагат нов състав на престъпление за всички длъжностни лица, които нарушават или не изпълняват задълженията си или превишат правата си и от това произлизат значителни вредни последици за физически, юридически лица или обединения. Наказанията ще се наказват с наказание „лишаване от свобода“ за срок до 3 години и лишаване от права.

Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проектът за промени на Наказателния кодекс, предвиждащ разширяване на кръга на лицата, които могат да бъдат преследвани за корупционни престъпления.

С промените се разширява обхватът на понятието за „длъжностно лице“. В тази категория се предвижда да влизат и всички лица, заемащи служба в общинските администрации, както и хората, изпълняващи ръководна работа или работа при обединение от търговци или друга публична функция.

В промените за първи път се инкриминира търговията с влияние при осъществяване на търговска дейност. Това деяние се характеризира с висока степен на обществена опасност, но в момента не попада в обхвата на наказателния закон. Законопроектът предвижда наказание „лишаване от свобода“ за срок до 5 години и глоба за търговци, ръководители и служители в юридически лица и еднолични търговци , които искат или приемат подкуп, за да упражнят влияние при вземане на решение от друго лице.

Според новото предложение от наказателна отговорност се освобождават лицата, които са предложили, обещали или дали неследващ се дар или облага на лице, ако са извършили деянието, за да защитят законно право или интерес и ако незабавно и доброволно са съобщили за това на властта.

Според предложението за искане, даване, получаване и посредничество при т.нар. „стопански подкуп“ по чл. 225б от НК отпада изискването облагата да е само имотна. Размерът на наказанието за стопански подкуп се увеличава от до 2 години затвор и глоба от 100 до 300 лв. на до 5 години затвор и глоба от 500 до 2 хил. лв.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK