Румен Радев: Борбата с корупцията трябва да бъде приоритет и на политиците

Снимка: razkritia.bg

Самият факт, че политици напуснаха преждевременно заседанието на форум, където трябва да участват по закон, е показателен. Това заяви президентът Румен Радев в интервю за БНТ в отговор на въпрос за разпуснатото заседание на Консултативния съвет за национална сигурност /КСНС/ след загубата на кворум. „Допълнително важността на темата, която е чувствителна за нашето общество, подсилва подозренията за бойкот у много наблюдатели. След като темата за борбата с корупцията е приоритет на нашето общество, тя трябва да бъде приоритет и на нашите политици, независимо от ангажиментите им“, категоричен беше Румен Радев.

Държавният глава подчерта, че неговата роля като оглавяващ КСНС не е да търси механично обединение на два проектозакона – на управляващи и на опозиция, а обединение около принципи и насоки, които да са в интерес на обществото. „Аз слагам акцента на всеобхватни ефективни мерки за борба с корупцията. Тук трябва да има и превенция, трябва да има и разследване. Не може да се пренебрегва една от тези страни“, заяви Румен Радев. По думите на президента, за да има ефективна борба с корупцията, трябва да има наказателно преследване на сегашни и бивши корупционни деяния и не може да се разчита на самопризнания в имуществени декларации. Това няма как да пресече корупционните престъпления, които се вършат сега, нито да разкрие моделите, схемите и гейтовете.

Президентът отново заяви, че не може парламентарното мнозинство да излъчва едновременно и правителството, и ръководството на антикорупционния орган. „Ще разследва ли това мнозинство собствените си министри? Очевидно това ще стане много трудно“, посочи държавният глава. Румен Радев добави, че назначаването на ръководството на антикорупционния орган за него не е самоцел и би приел да носи тази отговорност само при положение, че органът има ясно изразени разследващи функции и капацитет да ги упражнява.

Попитан за напрежението между президентската институция и управляващите, държавният глава заяви, че това напрежение трудно може да се скрие, дори когато се забранява да се произнася името на президента. „Срещу президентството беше хвърлена цяла парламентарна комисия. Правят се безскрупулни внушения за лобизъм и корупция. Но виждате, че никой не смее да излезе и открито да предяви обвинения, защото знае, че те ще бъдат развенчани в съда“, коментира още Румен Радев. Президентът подчерта, че оценява посредническите усилия на министър-председателя, но е очевидно, че той много трудно може да надвика собствените си съпартийци.

Според държавния глава, атаките срещу президентската институция са се изострили в момента, в който е заявил, че няма политическа воля за борба с корупцията по високите етажи на властта и е било направено предложение президентът да назначава ръководството на антикорупционния орган. „Както виждате, с една завидна страст и борбеност група депутати се хвърлиха да бранят народната пара - милиард и половина лева за самолети. Забележете, неизхарчени. И логично си задаваме въпроса: защо същите борци, защитници на парите на народа, не направиха една анкетна комисия за 2 млрд. лева похарчени за саниране, при множество сигнали за нередности, не от вчера. И, както се оказа в последните дни от одита на Сметната палата, при грубо нарушение на финансовата дисциплина, на Закона за публичните финанси“, посочи Румен Радев. Президентът припомни и  сигналите за три до четири пъти завишени цени, липсата на контрол на вложените материали, на сключваните договори, на качеството. „Никога не е късно да се направи една такава комисия. Аз го очаквам. Мисля, че не само аз“, добави още държавният глава.

 

КОМЕНТАРИ

Димитрова Милена17:59 - 04.12.2017
Лётчик+АZ(Māslow-1)+Supperweiser' of the BULGARIAN PEOPLE..! Diar Petkov Rumen, Substitutio ad gegiones&kontrol for GPS & documents add.RESTITUTION & International integrum! Dimitr Dimitrov& Milena Dimitrova
Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK