Започва конкурсът за отличията в инициативата на президента Награда „Джон Атанасов“ – 2020

Снимка: Прессекретариат, архив

Наградата се връчва на млади български учени и изследователи

На 25 май 2020 г. стартира ежегодният конкурс за Наградата „Джон Атанасов“ на президента на Република България, носещ името на световноизвестния изобретател от български произход Джон Атанасов – създател на първия електронен цифров компютър с регенеративна памет.

От 2003 г. – началото на инициативата,  Наградата „Джон Атанасов“ се връчва на млади български учени и изследователи в областта на компютърните науки за техните изключителни постижения в световен мащаб. 

Сред лауреатите на президентската награда са ръководители на изследователските центрове на водещите в областта на компютърните науки научно-изследователски институти и мултинационални компании в света.

Участниците в конкурса за наградата през 2020 г. ще се съревновават за отличия в следните категории:

1.      Награда „Джон Атанасов“ на Президента на Република България;

2.      Две Грамоти „Джон Атанасов – Ученици и техните преподаватели“ – за успехи, постигнати през годината от екип ученик-преподавател в международните олимпиади по информатика, и за успехи, постигнати през годината от екип ученик-преподавател в международните олимпиади по информационни технологии;

3.      Грамота „Джон Атанасов – за проект с голям обществен принос“;

4.      Грамота „Джон Атанасов – за дебютен пробив в областта на компютърните технологии“;

5.      Грамота „Джон Атанасов – вдъхновител и създател на таланти”.

Носителите на Наградата и Грамотите „Джон Атанасов“ се определят от жури, съставено от водещи в областта на компютърните науки учени и експерти.

Крайният срок за кандидатстване за отличията в отделните категории на Наградата „Джон Атанасов“ е 14 септември 2020 година.

Правилата за всяка от категориите и необходимите документи за участие в конкурса са публикувани на официалния уебсайт на президентската институция.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK