Ограничават употребата на антибиотици в земеделските стопанства

Снимка: Infomreja.bg

Плановете за ограничаване употребата на антибиотици в земеделските стопанства, за да се запази храната без резистентни бактерии, бяха приети от Парламента в четвъртък.

Ветеринарните лекарства не трябва при никакви обстоятелства да служат за подобряване на ефективността или компенсиране на лошото животновъдство, се казва в новия регламент. Новите правила ще ограничат употребата на антимикробни средства като предпазна мярка при липса на клинични признаци на инфекция (известни като профилактична употреба) за отделни животни, а не за групи. Лекарствата могат да се използват само когато това е напълно обосновано от ветеринарен лекар или в случаите, когато има висок риск от инфекция.

Метафилактичната употреба (т.е. лечение на група животни, когато едно животно показва признаци на инфекция) трябва да бъде последна мярка и само след като ветеринарен лекар е диагностицирал инфекция и е предписал антимикробните средства.

Антимикробни средства, запазени за хората

За да подпомогне справянето с антимикробната резистентност, регламентът ще даде правомощия на Европейската комисия да избере антимикробните средства, които да бъдат запазени само за лекуване на хора.

Внос на хранителни продукти

По настояване на евродепутатите регламентът изисква вносните храни да отговарят на стандартите на ЕС и също така налага антибиотиците да не могат да бъдат използвани за засилване на растежа на животните.

Иновации

За да се насърчат научните изследвания на нови антимикробни средства, законодателството предвижда стимули, включително по-дълги периоди на защита на техническата документация на нови лекарства и търговската защита на иновативни активни вещества. То също така предвижда защита на значими инвестиции в данни, направени за подобряване на съществуващ антимикробен продукт или за запазването му на пазара.

Споразумението със Съвета на ЕС беше прието с 583 гласа „за“,  срещу 16 гласа „против“ и 20 "въздържал се".

Медикаментозни фуражи

В отделно гласуване депутатите одобриха с 583 гласа „за“,  срещу 31 гласа "против" и 6 гласа "въздържал се" нови правила за по-отговорни начини за производство, продажба и използване на медикаментозни фуражи за справяне с разпространението на антимикробната резистентност.

Цитати

Докладчикът Франсоаз Гростет (ЕНП, Франция) заяви: „Това е важна стъпка напред за общественото здраве. Освен земеделските стопани или собствениците на животни, използването на ветеринарни лекарства засяга всички нас, защото има пряко въздействие върху околната среда и нашата храна; накратко - върху нашето здраве. Благодарение на този регламент ще можем да намалим използването на антибиотици в животновъдните ферми, които са източник на антимикробна резистентност, която впоследствие се предава на хората. Антибиотичната резистентност е истински дамоклев меч и заплашва да запрати системата ни на здравеопазване обратно в Средновековието."

Следващи стъпки

Споразумението трябва да бъде официално прието от Съвета на ЕС преди публикуването му в Официален вестник на Европейския съюз.

Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) наскоро предупреди, че бактериите в хората, храната и животните продължават да показват резистентност срещу най-използваните антибиотици. Изследователите твърдят, че резистентността към ципрофлоксацин, важен антибиотик за лекуването на инфекции при хората, е много висока при Campylobacter, което намалява възможностите за ефективно лекуване на тежки хранителни инфекции. Резистентните към множество лекарства бактерии от вида салмонела продължават да се разпространяват в Европа.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK