Пшеницата е с най-добро качество за последните десетилетия, очаква се добив от 5,2 млн. тона

Снимка: БГНЕС, архив

Тази година реколтата от пшеница се отличава с най-доброто качество през последните десетилетия, което е резултат от инвестициите и труда на зърнопроизводителите и добре избраните сортове. Това стана ясно по време на заседание на Консултативния съвет по зърното с участието на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

По предварителни данни се очаква производството от реколта 2017 г. да бъде около 5,2 млн. тона за пшеницата и 600 хил. тона за ечемика, но прогнозата е без отчитане на пораженията от градушките през последната седмица. Към момента засетите площи с пшеница са малко над 11 млн. декара, а с ечемик - 1,301 млн. декара.

Прогнозираният среден добив за пшеница е 476 кг/дка, при ечемика е 446 кг/дка, като тези стойности са по-високи с 6% при пшеницата и 7% при ечемика, в сравнение с миналата година. Площите с маслодайна рапица възлизат на над 1,8 млн. дка, с царевица – 4,1 млн. дка, а със слънчоглед – 8, 13 млн. дка. Преминалите технически преглед зърнокомбайни, които участват в жътвата до момента са 6 830. Техниката е в добро състояние.

 

Снимка: МЗХГ

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK