Румен Петков в Благоевград: Решението за името на Македония е плод на външен натиск

Снимка: АБВ

АБВ подкрепя участието на Македония в Европейския съюз и НАТО. Въпросът е в цената, която ще плати България и цената, която ще плати регионът.

Това коментира председателят на партията Румен Петков в Благоевград в рамките на дискусията, организирана от ПП АБВ, под наслов „Илинден 2018 – исторически поуки и перспективи на отношенията в региона“. „Ако се върнем назад във  времето, виждаме, че всички решения на наша територия, които са взети под външен натиск – и Първата световна война, и Междусъюзническата, и Втората световна, и през деветдесетте години – обикновено са били с цената на много човешки жертви, на много напрежение, на много разрушение и връщане на региона, като цяло, назад“.

Петков изрази мнение, на базата на социален сондаж, че желанието за промяна на името на южната ни съседка няма представителност и е подкрепено основно от албанското население там. „Ако разширяването на НАТО става с цената на разделянето на обществото на съседната нам братска държава… Със силово наложено решение за името, какво ще постигнем?“.

Петков смята, че българската държава отсъства съзнателно от събитията около името на Македония.

„Още по-лошо – Външно министерство заяви, че всички предложени имена за Македония за нас са приемливи, с един и същ ентусиазъм прегърнаха и Илинденска Македония, и Северна Македония и Горна Македония… Министър-председателя, още по време на българското председателство на Съвета на Европа, отстъпи преговорния процес на Ципрас“, коментира Петков и добави, че има неща, за които ние българите, като нация, трябва да си дадем ясна сметка, че са недопустими.

„Когато ние се стремим да отсъстваме, някой друг взема решението вместо нас. Само, че ние ще платим сметката“, каза още Румен Петков.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK