Румен Манов почетен гражданин на Кюстендил?

Румен Манов, източник: Агенция "Фокус"

Общинските съветници на Кюстендил ще гласуват направеното предложение историкът Румен Манов да бъде удостоен със званието "Почетен гражданин на Кюстендил". Въпросното предложение ще бъде разгледано на утрешното заседание.

Румен Манов е един от традиционните дарители на Регионален исторически музей - Кюстендил, на който е дарил над 1000 експоната. В книгата си „Приказка за България” историкът показва икони, шевици, документи, много от които са спасени от него по битаци и бунища.

Роден е в Кюстендил. Над 50 книги и периодични издания са дарени от него на Регионална библиотека "Емануил Попдимитров" - Кюстендил, ценен дарител е и на катедралния храм в града.

Житейската му мисия е да събира, издирва, купува, възстановява, реставрира и дарява книжовни и културни ценности на музеи и библиотеки, църкви и архиви.

Сред даренията му са ценни снимки, икони, произведения на изкуството, които сам издирва и събира в продължение на години. Целенасочено издирва материали, свързани с историята на Кюстендил.

Съветниците ще трябва да приемат и годишния план за развитие на социалните услуги в Община Кюстендил за 2018 г., както и изменение и допълнение на Наредбата за пожарна и аварийна безопасност на територията на общината.

Сред другите точки, които ще бъдат обсъдени на заседанието, са и отчетите на общинските предприятия „Хигия” и „ДДД”. На гласуване ще бъдат подложени и отчетите на читалищата от община Кюстендил.

В дневния ред са залегнали и точки за вътрешни компесаторни промени в бюджета на общината, както и коригираната Общинска програма за управление на отпадъците за периода 2017 г. – 2020 г.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK