СДВР: 100-200 човека управляват хиляди, свидетели сме на тотално недоверие към МВР

Снимка: Infomreja.bg

Призивът на МВР отново бе за мирни протести

Задачата на МВР е да запазим живота и здравето на българите. Притеснението на ръководството на МВР след вчерашните събитие е, че мотивирани хора са опитали да нахлуят в Партийния дом.

Това заявиха на брифинг директорът и зам.-директорът на МВР.

Призовавам младите, които хвърляха без колебание самоделни устройства, да помислят дали няма да пострадат невинни граждани и медии. Свидетели сме на феномен – когато възникне проблем, хората се обръщат към МВР, така че няма как ние да се превръщаме в репресивен орган. Ние вчера не използвахме помощни средства и физическа сила. Не ми ясно как 7 човека налитат на полицай и се саморазправят с него, каза ст. ком. Г. Хаджиев.

Призивът на МВР отново бе за мирни протести. Българската полиция е единственият гарант за ред и мир, каза Хаджиев.

С постановление на Спецпрокуратурата е възложено издирването на провокатори и вандали.

Ще насочим усилия за неутрализирането на подобни лица, каза директорът.

Около 22 ч. вчера след като групата млади хора се опита да нахлуе в ПД, има задържани 6 лица, които са съпричастни към този акт. Установени са още 7 лица, установени като участници в „опита за метеж“, както го определи Хаджиев.

Под надзора на СРП има повдигнато обвинение за хулиганство и задържане за 72 часа до разглеждане на мярката „задържане под стража“. Прави се оглед на видеа от социалните мрежи и медиите. Проведени са множество разпити. Очаква се броят на обвиняемите да нарасне. Един от задържаните е с криминална проява – за притежание на наркотици, друг – за хулигански подбуди.

Личи как един подава стъклени бутилки на останалите, които ги хвърлят по полицаите, заяви зам.-директорът Атанас Златанов.

Не се проверяват предварително участниците в протеста, но се правят огледи за обемисти предмети и оръжие, уточниха от МВР.

Задържани са и 15-годишни футболни фенове, които са били в протеста.

Вярвам, че всички нападатели ще бъдат установени и задържани, каза Хадижев.

С моя заповед незабавно след клиповете е разпредена проверка. Срокът е 30 дни – не е пречка той да бъде скъсен, но с цел обективност, на нас ни трябва време.

Това обясни директорът по повод изтеклия в събота клип в социалните мрежи за пребитото от полицаите пред МС момче.

Относно снощните сблъсъци стана ясно, че пострадалите двама полицаи са в добро състояние.

Натрупва се сериозна умора в нашите служители. Не знам кой от тях какъв самоконтрол има и докога ще издържи на този натиск. Всички са предупредени да не използват сила, въпреки че имат право, каза Хадижев.

Изградихме кордон от колеги, когато наш колега бе бит. Ние стоим до обществото, а е да сме обект на посегателство. никой няма да накърни човешките права, допълни директорът.

Митингът е в разрез на закона, не е заявен сборният пункт, кой е организатор, какъв е маршрутът, няма час за начало и край на протеста, има различни лидери в различни групи, между които има протест. Когато шествието прави резки завой се блокира транспортът в столицата. Хората, които се качват по сградата на ПД, което е изключително опасно, каза Златанов.

Феномен е, че протестиращите прецениха, че ще задържам техен ранен съгражданин, на когото полицаите оказаха помощ. Това коментира Златанов след като вчера полицаи помогнаха на мъж да бъде изведен от стълбите пред ПД до линейка, която обаче част от гражданите не позволиха да влезе сред тълпата. Днес стана ясно, че мъжът е в добро здравословно състояние.

100-200 човека управляват хиляди. Голямата част трябва да се разграничат!, категоричен бе Хаджиев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK