Свободна Европа: Връзката “Артекс”-ГЕРБ и 10-те престъпления на Митьо Очите

Снимка: Свободна Европа

Добро утро. Най-важното днес:

- “Артекс” и ГЕРБ

- Брекзит и загубите

- 10-те престъпления на Митьо Очите

Тази нощ лидерите на ЕС одобриха искането на Тереза Мей за отлагане на Брекзит. Окончателно - 12 април без сделка и 22 май със сделка, съобщи кореспондентът на Клуб Z от Брюксел. Германската фондация “Бертелсман” е сметнала колко ще губи всяка държава в ЕС от Брекзит - със сделка или без, пише “Дневник”. България ще губи 111 милиона евро на година ако няма сделка, а при излизане на Великобритания от ЕС със сделка годишните загуби ще възлизат на 61 милиона евро.

Пак в Брюксел председателят на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов каза, че е готов на „много тежки решения“ дори да се окаже, че Цветан Цветанов е купил законно луксозния апартамент на цена няколко пъти под пазарната. Борисов откри пространство “Атанас Буров” в Европейския парламент: „Наричали са го буржоа. А те какви са били, червената буржоазия след 1945 година? Кои бяха най-хубавите жилища в България – кой живееше на Позитано, кой живееше на Оборище?”, попита Борисов.

Историята дотук:

Зам.-министърката на спорта Ваня Колева, която е кумица на Цветан Цветанов, също е купила апартамент в луксозната сграда на фирма „Артекс“ - "Летера". Тя също е получила преференциална цена. Така списъкът с новодмците по тази схема вече изглежда така: Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов и Ваня Колева.

Ако се питате какъв интерес има “Артекс” да продава имоти на политици от ГЕРБ на по-ниски цени от пазарните, това може да е един от отговорите - година по-рано парламентът променя Закона за устройство на територията и така прави възможно изграждането на небостъргача на “Артекс” срещу хотел “Маринела” в столичния квартал “Лозенец”.

Снощи “Биволъ” добавиха още факти по темата. Четири дни преди да купи апартамента от “Артекс”, Цветан Цветанов е изпратил писмо до кмета на София Йорданка Фандъкова, в което иска от нея да направи проверка на небостъргача и да му докладва резултатите. Четири дни по-късно той сключва сделката с “Артекс”.

Темата веднага бе подета от БСП и от излъчения от нея президент Румен Радев. „Няма как тази антикорупционна комисия, която е назначена и контролирана от Цветанов, да разследва Цветанов по беззъбия закон, наложен от самия Цветанов“, коментира президентът в Кюстендил. В социалните мрежи също закипя, а най-често задаваният въпрос стана: “Не може ли “Артекс” да прави и ремонтите в центъра на София - евтино и луксозно?”

В това време в София протестираха медицински сестри. Тук може да видите видео от протеста им, а тук Ивайло Везенков ви среща с някои от тях и обяснява какъв всъщност е проблемът.

Димитър Желязков-Очите ще бъде съден за общо десет престъпления, сред които ръководство на престъпна група за рекет и изнудване, заплахи, палежи и разпространение на наркотици, съобщава “Медиапул”.

И две препоръки

Площад Славейков” пише за новия филм на Дани Бойл за “Бийтълс”. “Едно от най-големите клишета е да се каже, че нещо е „по-голямо от „Бийтълс“. Но в новата музикална комедия „Yesterday“ един изгряващ музикант постига точно това”. Премиерата е планирана за 28 юни.

И накрая нещо не толкова приятно. Щъркел е бил отстрелян в град Хаджидимово. Сърцето на щъркела е пробито вероятно от патрон от въздушна пушка. За последната година това бил трети или четвърти случай на простреляна птица в района. Щъркелите са защитен вид по Закона за биологичното разнообразие. Бъдете добри. И хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK