18 години затвор за тъста, убил зет си в Белица

Снимка: Infomreja.bg, архив

Присъдата може да бъде обжалвана и протестирана пред Софийския апелативен съд

Съдът е признал за виновен подсъдимия Димитър Галев, обвинен от Окръжната прокуратура в Благоевград за извършено от него тежко престъпление – умишлено убийство (по чл. 115 от Наказателния кодекс).

64-годишният мъж живеел на ул. „Алекса Сачков“ в гр. Белица заедно със съпругата си Т. Г. Отношенията между двамата били влошени от много години, поради честата употреба на алкохол от страна на мъжа. Между съпрузите често имало разпри, възниквали скандали, при които Димитър Галев упражнявал и домашно насилие спрямо жена си. По този повод от Районен съд - Разлог, били издавани заповеди за незабавна защита през март 2015 г. и през февруари 2019 г.

На 24.03.2019 г. вечерта подсъдимият отново тормозел Т. Г., обиждал я и хвърлял различни предмети по нея, след което й нанесъл побой.

На сутринта пострадалата отишла в дома на дъщеря си на съседна улица, която живеела на съпружески начала с Михаил Илинов, като им споделила за случилото се. Същия ден те я закарали до гр. Разлог, където жената се срещнала с адвокат във връзка със завеждане на ново дело срещу Димитър. Освен това Т. Г. подала жалба в Районна прокуратура – Разлог, по която била образувана преписка.

Тримата се прибрали с автомобила в гр. Белица. Пред магазин, в близост до дома им, пострадалата видяла подсъдимия Димитър Галев да пие бира. Между него и Михаил имало пререкания. Около 18 ч. Т. Г. се отправила към полицейския участък и подала сигнал срещу съпруга си. По-късно отишла да вечеря в дома на дъщеря си.

Не след дълго там дошъл и подсъдимия Г., като настоял жена му да се прибере. Тя се съгласила, но след като стигнали къщата им, съпругът започнал с тесла да нанася удари по главата й. Т. Г. започнала да вика за помощ. Михаил Илинов я чул и заедно с жена си отишли в дома на родителите й. Докато той се опитвал да спре агресивния мъж, същият му нанесъл две прободно-порезни наранявания с нож – в лявото бедро и в областта на шията.

Притискайки с ръка кървящата рана, Михаил си тръгнал от местопроизшествието, но на път за дома си паднал. Жена му се опитала да му помогне. Свидетели на инцидента подали сигнал на телефон 112.

Пострадалият бил транспортиран до болница в гр. Разлог, където била констатирана смъртта му. От заключението на назначената в хода на досъдебното производство съдебно-медицинска експертиза е видно, че смъртта на Михаил Илинов се дължи на остра кръвозагуба, причинена от прободно-порезно нараняване на шията. Именно то довело до прекъсване и кръвоизлив от жизнено важни, големи кръвоносни съдове.

Изпратените на място полицейски служители намерили подсъдимия да се укрива на втория етаж на плевнята и го задържали.

Съдът е наложил на Димитър Галев наказание от 18 години „лишаване от свобода“ при първоначален „строг“ режим на изтърпяване. Първоинстанционната присъда може да бъде обжалвана и протестирана пред Софийския апелативен съд.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK