Съдът потвърди 7 000 лева глоба на „Агромах“

Снимка: Infomreja.bg, архив

Районният съд в Благоевград потвърди глоба от 7 000 лева на строителната фирма „Агромах“. 

Санкцията е наложена с наказателно постановление на директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите за неизпълнено условие от решение по ОВОС. 

На 20 октомври 2015 г. инспектори от РИОСВ-Благоевград извършили планова проверка на производствена площадка в с. Бело поле, стопанисвана от „Агромах“.

В хода на проверката установили, че фирмата депонира инертни материали върху 70 декара земеделски земи по левия бряг на река Струма, които са извън обхвата на концесионната площ и производствената база на дружеството.

Служителите на фирмата не представили документ, който да удостовери правото за ползване на въпросните терени, в резултат на което инспекторите съставили констативен протокол.

На 11 януари тази година в сградата на здравната инспекция бил съставен и акт за административно нарушение по чл. 166 от Закона за опазване на околната среда.

В законоустановения тридневен срок управителят на дружеството Виктор В. направил писмени възражения, в които посочил, че пред Община Благоевград са направени постъпки във връзка с желанието на дружеството да купи или наеме въпросните земеделски земи, но признал, че към момента на съставянето на акта все още не е получено официално становище от Община Благоевград за промяна предназначението на имота.

Така на 17 май директорът на РИОСВ-Благоевград издал наказателно постановление, с което на наложил на „Агромах“ имуществена санкция в размер на 7 000 лева.

В атакувания административен акт управителят на дружеството твърди, че наказателното постановление е издадено незаконосъобразно, при съществено нарушение на процесуалните правила. 

По делото са приложени документи, от които е видно, че нарушението е повторно за фирмата. На 16 април 2015 г. за същото нарушение здравната инспекция е наложила глоба от 5 000 лева, която е обжалвана и оставена в сила от Административния съд.

В казуса е установено по безспорен и категоричен начин, че дружеството жалбоподател е допуснало депониране на инертни материали в земеделски земи, за които не е проведена процедура за смяна на предназначението по реда на Закона за опазване на земеделските земи, като тези имоти се намират извън обхвата на концесионната площ и извън производствената база на дружеството.

В резултат на това районните магистрати определиха възраженията от страна на строителната фирма като неоснователни и потвърдиха наказателното постановление на РИОСВ-Благоевград от 17 май 2015 г. и наложената санкция в размер на 7 000 лева.

Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред Административния съд. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK