Росен Раденков: Нека почетем паметта на всички загинали за освобождението на Кюстендил!

Уважаеми съграждани,

 29. януари е дата, която е приета за празник на град Кюстендил, свързана със 140-годишнината от освобождението на града ни от турско робство.

На 17. януари 1878 г. започва новата история на Кюстендил и неговото Възкресение!

Историческите факти по това време напомнят на българите за Плевенската епопея, за паднето на Сюлейман паша, а след това и София е освободена от настъпващите руски войни, където млади руси момчета със сини очи и високи гвардейци - мъже великани, са поели тежкия жертвен кръст да освободят града ни и Родината ни от 500-годишната робия.

Мълвата за настъпването на руските освободители прогонва голяма част от турското население в Кюстендил, но заедно с тях напускат и каймакамът Мехмед бег и кадията Нъри Ефенди ведно с архивите.

Тогава пристига четата на капитан Ильо войвода с героичен вид в тези смутни времена - придружена с руска конница, той настоява градът да се предаде без бой.

На 17. януари 1878 г. на Стамбол капия кюстендилци, обляни в сълзи от неуписуеми радости и възторг, посрещат втори ескадрон на Четвърти Улански- Харковски полк, които са благословени от митрополит Иларион, но радостта им не била задълго, а историческите събития в България говорели, че турските тежки окови са вече строшени.

Турците-анадолци се опитват отново да завземат Кюстендил и затова Кюстендил е освобождаван два пъти. Заветната мечта за свобода и надежда на бащите ни, на прадедите ни била вече факт и с неизказани трепети и вълнения улиците на града ни се изпълнили с разплакани, но тържествуващи хора.

Нека почетем паметта на всички загинали за Кюстендил и областта, както и за Освобождението на България!

Дълбок поклон пред себеотрицанието и саможертвата на братските руски войни и на българските хайдути и опълченци!

 

Росен Раденков - председател на Общинския съвет на БСП в Кюстендил

 

КОМЕНТАРИ

Желязков00:14 - 28.01.2018
Обявяването за спам на мой коментар във Фейсбук не променя факта, че това писание е обидно слабо за читателите.
Желязков18:59 - 27.01.2018
Хубав пример за това, как не бива да се прави!
Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK