Росен Плевнелиев в Българчево: Няма да се връщам в политиката (ВИДЕО)

Снимка: Infomreja.bg

"Не са водени такива разговори с мен, нито ще бъдат водени"

"Честит празник на всички строители на България, тези които строят, тези които градят, тези които ни дават самочувствието наистина да вярваме, че сме европейци, че живеем в една подредена държава“. Поздравленията по случай днешния празник Димитровден бяха първите думи на президента Росен Плевнелиев, който днес е в благоевградското село Българчево за поставянето на осветените камбани на новостроящата се църква.

Държавният глава в периода 2012-2017 г. е сред дарителите на новата църква.

„За мен е огромна чест да бъда с вас на този хубав празник, да бъда един от дарителите – а именно камбаната, която ще зазвъни, която всеки ден ще ни събужда, ще ни казва, че вярата е над всички нас и че Бог ни помага да вървим по правилния път напред“.

Плевнелиев увери, че ще продължи да дарява, тъй като предстои да бъде направен покривът на светата обител, който от техническа гледна точка според него е трудно строително мероприятие.

На журналистически въпрос дали е готов да се върне в политиката, Плевнелиев заяви:

„Категорично опровергавам всякакви подобни внушения, не са водени такива разговори с мен, нито ще бъдат водени. Не бива да бъде принизявана ролята на държавния глава. Държавният глава, ако щете, е призвание за цял живот. Президентът Плевнелиев остава за цял живот президент на Република България, а не министър-председател или кмет, или министър. Аз продължавам да служа на България по много смислени начини. Понякога си мисля, че дори сега, когато съм по-свободен, когато няма протокол, когато мога да казвам нещата в прав текст, когато съм активен на много фронтове и продължавам да помагам на България, понякога дори се чувствам още по-полезен. Продължавам да бъда посветен на европейското и демократично развитие на България, но не, нямам планове, и не, няма да се връщам там, където бях“, категоричен бе той.

Коментарът му за отказа на КРИБ да регистрира Асоциацията на иновативните технологии: 

"Асоциацията е един проект от бъдещето, една уникална идея на млади, просветени и успели българи, които създадоха организация, обединяваща 28 клъстера на България, и е стъпила на здравата основа на асоциацията на бизнес клъстерите, която беше създадена още в далечната 2009 г. Това са инсинуации, неверни твърдения, които виждаме в последните няколко дни – че президентът Плевнелиев едва ли не е ръководител на тази организация, че президентът Плевнелиев лобира по един или друг начин. Истината е, че аз съм почетен създател и председател на автомобилния клъстер, с което се гордея.

Автомобилният клъстер се разви изключително успешно в България, ние създадохме 65 хиляди работни места и над 200 фабрики. Но автомобилният клъстер е един от 28 в работодателската асоциация Брайд. Затова аз нямам нищо общо – нито с управителния съвет, нито с начина, по който се взимат решенията, нито ще имам. Но се гордея, че автомобилният клъстер е един от многото организации, които се обединиха.

Държа да отбележа, че BIT отговаря на всички условия, разпространяват се неверни твърдения, които нямат нищо общо с истината. BIT не е нова асоциация, а тя стъпи на бизнес клъстерите, които бяха създадени през 2009 г. Очакваме комисията да си свърши работата и България да има своята шеста по ред бизнес организация. Брайт ще работи с всички, така че да дадем път на  инвестициите и индустриите и работните места на бъдещето в България.

Плевнелиев коментира и затягането на мерките в цялата страна.

"Виждаме какво се случва по света, това ни помага да си дадем сметка как се развива България на фона на тази глобална пандемия. България стои добре – ако погледнем фактите, ако погледнем цифрите. Нямаме от какво да се срамуваме. При първата вълна се взеха мерки на време и мисля, че всички разбрахме и трябва да бъдем благодарни, основно на Кризисния щаб, който действаше национално отговорно. 

При втората вълна на пандемията виждате, например, държави като Сърбия или Чехия, извинявайте, но в Чехия броят на заразените е 11 хиляди на ден. В България все още сме около 1000, това ни казва, че не сме толкова зле, колкото много други държави. В крайна сметка всичко е въпрос на самодисциплина. Моето обръщение към всички е, нека да знаем, че политиците не са удобното извинение, нито Националния кризисен щаб, затова че все още много хора в България не носят маски на публични места, не спазват правилата...

Ако щете, дискотеките все още продължават да бъдат пълни, а все пак Световната здравна организация ни казва какво да правим и какво да не правим в такъв труден момент. Нека всички заедно – с дисциплина, ако щете по европейски или немски, да си помогнем в този труден момент. Нека всяко семейство, всеки човек да носи отговорността и заедно като общество да минем по един отговорен начин през този труден момент. Това ще ни сплоти, ще ни направи още по-силни".

 

 

Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2