Росен Плевнелиев: Президентът трябва да е център-нападателят на България

снимки: infomreja.bg

"Президентът на България трябва да бъде център-нападателят за дългосрочните приоритети на държавата". Това заяви кандидат-президентът на ГЕРБ Росен Плевнелиев на среща в Благоевград. Той бе категоричен, че хората очакват от политиците резултати и справедливост, а не да обикалят по регионите, само когато има избори.

"Поех категоричен ангажимент, още като министър, да бъда постоянно по районите, да познавам проблемите, но и перспективите. Смятам да го правя и като държавен глава", обеща Плевнелиев. Той оцени кампанията на ГЕРБ като положителна, защото се води лице в лице с хората. Успешната формула, според него, е политиката да се промени така, че да не се залага на политиканстване, флашки и бомби, а усилията да бъдат насочени към надграждане, за да има конкретни резултати.  

"Хората искат да видят, че държавната институция работи. А това означава, че се носи отговорност за действие и за бездействие", увери Плевнелиев. Той заяви, че днес е знаков ден. "Спомнете си, че преди две години, когато тройната коалиция правеше избори, те се опитаха да поканят тогавашния комисар по регионалното развитие Данута Хюбнер, за да открие едни измислени пет километра от магистрала "Люлин", които свършваха в нищото и не бяха направени както трябва, комисарят тогава отказа. Днес у нас бяха трима еврокомисари и всички казаха, че България е далече напред, че страната ни е стабилна и успяла. Няма как да ни простят тази драматична промяна в репутацията на страната през последните две години, защото политиката от миналото е все още тук. Когато идват европейски комисари у нас, не за пръв път им слагат бомби по техния маршрут", каза Плевнелиев и даде пример с взрива пред редакцията на вестник "Галерия", когато бомбата избухна, докато у нас бяха на посещение европейски представители.  

Кандидат-президентът на ГЕРБ увери, че младите хора са носител на промяната. Според него те не са нито леви, нито десни, защото не вярват в идеологии и за тях миналото не е важно, а гледат към бъдещето. "Искам да съм този президент, който да им посочи бъдещето", не скри амбициите си Плевнелиев. Той припомни, че като строителен министър е бил успешен, защото е доказал, че правилата се спазват. "На тези, които обясняваха, че съм имал черен печат за Германия, ще припомня моята среща с канцлера Ангела Меркел", каза той.

Според него до края на 2012 година България трябва да изкове окончателно своя план за развитие до 2020 година. И не само защото еврофондовете го изискват, а защото вече има убеденост, че по еврофондовете трябва да се работи не на парче, а дългосрочно. Президентът ще бъде този, който ще гарантира, че правилата се спазват.

Плевнелиев увери, че парите на родните данъкоплатци са функция на това как политиците ги управляват. "В Европа се търсят нов тип политици - за това толкова ме мразят, защото аз съм този тип политик, който доказах през последните две години, че не просто харчим парите на данъкоплатците, а ги инвестираме. След малкото се опитваме да правим много. Само от магистралите икономисахме 640 милиона, а от оперативните програми - още 190 милиона. За България оттук нататък е важно не да харчи, а да създава", каза Плевнелиев и допълни, че страната ни е крайно време да има за държавен глава строител.

Той пое ангажимен в президентството да има промяна и прозрачност. Както заседанията на Министерски съвет са публични, това ще се случи и на "Дондуков" 2. "Това гарантирам, че ще заработи успешно за имиджа и за репутацията на държавата навън. Не за една държава, в която мафията си има държава, не за държава, в която взривяват пътищата на еврокомисарите, а една държава, която знае и има какво да каже. Аз ще направя специален съвет към президентството за чуждестранните медии, за да може те да са част от решенията на България", заключи Плевнелиев.

"Добър, справедлив и принципен - това са все качества, без които не можеш да станеш добър президент, а аз съм сигурен, че Росен Плевнелиев ще бъде такъв. Сигурен съм, че и всички ние ще се гордеем, че най-добрият български президент е роден в нашия край", заяви пред стотиците избиратели в зала "Яворов" кандидатът за кмет на Благоевград Атанас Камбитов. По време на срещата от посещение в Кюстендил пристигна и кандидатът за вицепрезидент Маргарита Попова.

В 19 ч. тази вечер кандидат-президентската двойка на ГЕРБ и кандидатите на управляващата паритя за местна власт ще бъдат представени на митинг-концерт на пл. "Македония". Старт на концертната част ще даде ансамбъл „Българе”, последван от изпълнения на Веселин Маринов и Графа. Публиката ще разсмиват актьорите от „Комиците” и „Пълна лудница” Димитър Рачков, Албена Михова, Мария Игнатова, Мария Сапунджиева, Христо Гърбов, Руслан Мъйнов, Петьо Петков-Шайбата, Иван Радоев и Ернестина Шинова.

 

КОМЕНТАРИ

Emiliq10:59 - 18.10.2011
E tova e ve4e na mqsto,napylno sym syglasna s teb Vaske
васка00:06 - 18.10.2011
Това е новият президент на България.А до него е новият кмет на Благоевград. Никога не съм гласувала не сам за никоя партия,но за този Камбитов дето излъчва позитивизъм и увереност ако трябва ще гласувам с две ръце,този Елезов нищо няма бе хора,трябва и малко чар за тая работа.
васка00:06 - 18.10.2011
Това е новият президент на България.А до него е новият кмет на Благоевград. Никога не съм гласувала не сам за никоя партия,но за този Камбитов дето излъчва позитивизъм и увереност ако трябва ще гласувам с две ръце,този Елезов нищо няма бе хора,трябва и малко чар за тая работа.
Strahil14:08 - 17.10.2011
GERB nai-dobrite ste, prodyljavaite s pozitivnata si kampaniq, vsi4ki iniciativi sa super uspe6ni horata vi se radvat :) Nqma symnenie 4e o6te na 23 celiqt Blagoevgrad 6te 4estva pri pobedata vi, pisna ni do sega6noto upravlenie- iskame qsnoto i prozra4nost, koqto 6te polu4im samo s GERB N: 2

FACEBOOK