11-годишният внук на Жанет Лангова откри с изпълнение на Бах концерта в нейна памет

Снимка: Infomreja.bg

В художествената галерия „Владимир-Димитров-Майстора“ - Кюстендил, започнаха традиционните Майски музикални дни, които Музикално сдружение „Марин Големинов“ организира за 11-а поредна година.

Първият концерт от фестивалния афиш - на Софийски камерен хор „Васил Арнаудов“ с диригент проф. Теодора Павлович, бе в памет на отишлата си едва на 42 години диригентка на Представителния кюстендилски хор „Дружба“ Жанет Лангова-Чавдарова, от чието рождение се навършиха 80 години.

В програмата на хора бяха включени творби на Моцарт, Чайковски, Добри Христов и други известни автори, композирали църковна музика.

Майските музикални празници бяха открити от председателя на сдружението Райчо Христов – преподавател в НМА и диригент на камерен оркестър „Орфей“, а първото изпълнение - „Двугласна инвенция № 1“ от Йохан С. Бах, бе поверено на 11-годишния пианист Дан Христов, внук на Жанет Лангова.

Преди хоровата програма публиката в залата на Художествената галерия чу и изпълнения на музикалния педагог Павел Чавдаров – син  на Жанет Лангова, и на неговата ученичка Катя Василева.

На концерта дойдоха бивши хористи от хор „Дружба“, приятели, почитатели на музиката, както и много представители на фамилия Чавдарови.

Бяха прочетени откъси от слова за Жанет Лангова, публикувани в печата по повод различни годишнини, свързани с нея, и бе припомнено, че  тя е удостоявана два пъти с орден „Кирил и Методий“, носител е на златен медал от ХIII фестивал на  художествената самодейност и на престижната награда „Наполеон“ на едноименната френска фондация.

 

Дан Христов, снимка: Infomreja.bg
Павел Чавдаров и неговата ученичка Катя Василева, снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Райчо Христов - председател на Музикално сдружение "Марин Големинов", преподавател в НМА и диригент на камерен оркестър „Орфей“, снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Проф. Теодора Павлович, снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK