Ромският общественик Стефан Лазаров помага на майка да открие изоставените си деца

Стоянка Иванова, снимка: Infomreja.bg

Ромският общественик от квартал „Изток“ в Кюстендил - Стефан Лазаров, стартира акция в помощ на 46-годишната Стоянка Стоянова Иванова. Жената не може да открие двамата си синове, които е изоставила за осиновяване преди повече от 20 години.

Идеята тръгва след излъчен репортаж по Нова ТВ за две момчета - Кайл и Мартин, които са се завърнали с осиновителите си от САЩ в търсене на биологичните си родители. 

„Още като видяха момчетата в квартала, всички казаха, че са деца на Стоянка. После и на нея пуснахме видеото и тя си разпозна едното от тях. То е копие на баща си Иван“, разказва Стефан Лазаров. 

Самата Стоянка си спомня, че едното детенце родила на 27 октомври 1992, а другото - на 23 септември 1995. Първото гледала до две годинки, след което го дала за осиновяване в Дом „Васил Коларов“ в Кюстендил. Другото момченце оставила още в родилното.

„Много ми е тежко сега. Като ги видях децата, си ги разпознах. Едното прилича на баща си. Ама кажете как да ги гледам. Аз ровех по кофите, баща им в затвора за побоища“, казва през сълзи на очи Стоянка. 

И в момента тя живее в крайна бедност. Разчита само на помощи. Има още 4 деца, които вече са семейни. Само едно от тях е при нея - дъщеря на 21 години. Тя обаче е изоставена от мъжа си и сама отглежда малката Стефания, а и всеки момент очаква второ дете. 

„Разберете, че сега искам само да си намеря децата. Осъзнах каква грешка съм направила. Дано някой ми помогне. Добре, че Стефан  Лазаров се зае“, казва още Стоянка. Тя на нищо не разчита и не се надява. Не очаква помощ от децата си, а просто да ги види и прегърне. Да им обясни защо е взела трудното решение да ги изостави. 

Историята на Кайл и Мартин стана известна в края на юли. Тогава в национален ефир те обявиха, че искат да се запознаят с истинските си родители. Дали това са Стоянка и Иван обаче засега не може да се каже със сигурност. Единственото, което твърди Стоянка е, че няма как да обърка копието на съпруга си Иван. 

 

Стефан Лазаров, снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK