Над 120 жители на Марчево гласуват на референдум на 19. август за строителството в ромския квартал "Кремиковци"

Снимка: Infomreja.bg

Общинските съветници от Гърмен на снощното си заседание гласуваха и приеха документацията за провеждането на референдум, поискан от Инициативен комитет.

Приет бе и бюджет от 6 200 лева за провеждане на допитването в гърменското село Марчево, където на 19. август повече от 120 жители ще гласуват "за" или "против".

Въпросът към тях ще бъде: "Съгласни ли се Общинският съвет и Общинската администрация в Гърмен да разрешат изработване, приемане и прилагане на ПУП-ПРЗ да регулация и застрояване с предназначение за жилищно строителство на поземлени имоти в масиви 46 и 47 в местността Падарката, съгласно картата за възстановена собственост в землището на Марчево?".

Както писа ИНФОМРЕЖА, в Марчево по същия казус вече беше насрочван веднъж референдум - за 18. юни 2017 г., но тогава общинските съветници не приеха нито бюджета, нито документацията за допитването, което наложи то да бъде насрочено отново.

Мотивите на жителите на гърменското село Марчево да настояват за провеждането на референдума и да не допуснат изработването на подробен устройствен план в местността Падарката са, че част от незаконните ромски къщи са построени върху възстановена частна собственост, а също и че парцелите, които се дават и ще продължат да се дават на ромите ще се дублират с частните такива.

С оглед нуждата от нови строителни терени от жителите на Марчево и оскъдния поминък в общината, местните хора предпочитат тези масиви да не се урбанизират и да се даде шанс на екотуризма и екологичното селско стопанство като алтернатива в една от най-бедните общини в страната, заяви още при първото насрочване през миналата година на референдума кметът на селото, Розен Марчев.

Иначе първоначалната идея на община Гърмен бе за изработване на ПУП с подходяща инфраструктура, включваща канализация, ток, вода и парцели, които ромите от „Кремиковци“ да си платят по надлежния ред, за да си построят нови, хубави и законни къщи. Тази идея обаче бе посрещната от жителите на Марчево с категорично недоволство.

Местността Падарката представлява скандалния ромски квартал "Кремиковци", в който има над 100 незаконни къщи и бараки, 12 от които бяха принудително съборени от РДНСК.

В квартала живеят над 1000 роми, които се увеличават непрекъснато. Има и семейства, които твърдят, че имат документи, удостоверяващи, че са си купили парцелите от общината по времето, когато кмет е бил Ахмед Башев.

 

Снимка: Infomreja.bg
Кметът на Марчево, Розен Марчев

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK