Ромите от Кремиковци плашат с бунт заради съборената им църква

снимки: infomreja.bg

Ромите от гърменския квартал „Кремиковци” плашат с бунт заради съборената им евангелистка църква. Повод за недоволството на хората стана издадена заповед на бившия кмет Ахмед Башев, който вече е депутат, да се бутне ламаринената конструкция, в която местните жители се събирали за молитва.

ИНФОМРЕЖА установи, че християнският храм е построен преди години от Асоциация „Интегро”. Изпратените от кметството в Гърмен багери обаче разбунтуваха ромите.

„Багеристът си позволи да гони и да бие хората, които се опитаха да попречат да събори християнския храм. Църквата ни е законна и никой няма основание да я събаря. Всички действия на бившия кмет са с цел отмъщение, защото хората тук не го подкрепиха на изборите”, коментира пасторът Иван Айдаров.

Според него, още по време на предизборната кампания, Башев ги заплашил, че ако не гласуват за него, ще им събори и къщите.

„Ние сме християни. Ако беше джамия, дали щеше да я събори?”, попита 32-годишният Мартин Йорданов.

Утре сутринта жителите на квартал „Кремиковци” излизат на протест срещу действията на общината. Преди дни хората осуетиха опита за събаряне на църквата и не допуснаха багерите да бутнат ламаринената постройка. Тогава бившият управник Ахмед Башев обясни, че събарянето е по настояване на Диана Карагьозова, представител на Асоциация „Интегро”.

Тя сама искала да се бутне ламаринената постройка и на нейно място да изгради нова, тухлена сграда. После обаче тя помолила кмета да изчака с разрушаването на църквата, тъй като трябвало да ходи в Германия. Уговорката била постройката да се бутне, когато Карагьозова се прибере отново у дома. Въпреки това днес постройката бе разрушена.

Хората заявиха, че ще искат подкрепа на Комитета по вероизповеданията у нас. „Разрушихме постройката по настояване на фондация „Интегро”. Тяхната молба е входирана в кметството още в началото на годината”, увери заместник-кметицата на Гърмен Минка Капитанова. Тя бе категорична, че сградата е била изградена незаконно.

„Самата Даниела Карагьозова ни заяви, че иска конструкцията да се махне. Постройката имаше ток и за съжаление, както често се случва в ромските квартали, така и тук много от жителите на махалата се бяха прикачили незаконна към така наречената църква да крадат ток. Ето защо от фондацията ни помолиха да бутнем постройката, тъй като те нямат възможност сами да го направят”, допълни Капитанова.

Тя допълни, че „Интегро” вече не същестува и не развива дейност.

Опитите на ИНФОМРЕЖА да се свърже с представител на асоциацията останаха неуспешни.

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

мюсюлманин11:26 - 22.05.2013
Аллах ще накаже този безверник дръзнал да руши храмове с цел да си отмъсти за това че тези хора не са гласували за него.
До буковски09:11 - 22.05.2013
Издигате си го вие, с непрекъснатата подкрепа за ДС на ДПС! На тези избори имаше 45 партии, как пък нито една друга не ви хареса?!?!?!?
буковски00:33 - 22.05.2013
във всяка нормална страна мерзавеца и сатрап андрей-ахмет башев щеше да е в затвора. в кенефистан той е големец и се издига...
112222:25 - 21.05.2013
Дано това е последното добро което Манол направи за общината и хората тук...и много интересно, ако настоя да ми съборят старата къща за да си построя нова дали би го направил... и то безплатно! Общината се роди... този вече го няма ЧЕСТИТОна онези които го ненавиждат а това са около 9 000 души!

FACEBOOK