Кюстендилци излизат на протест! Искат пълна проверка на ромските тартори

Снимка: Infomreja.bg

Десетки хора излизат на протест утре след зверското убийство на 35-годишния кюстендилец Валери Дъбов. Масовото недоволство ще се проведе на връх Националния ни празник - 3-ти март, и е озаглавено „Гражданско недоволство срещу неработещите институции“. Малко, след като управляващи и политически партии ще поднесат цветя на паметника на загиналите във войните в центъра на града, кюстендилци ще проведат протестно шествие, което ще премине през площад „Велбъжд“, сградата на ОДМВР – Кюстендил, Съдебната палата, НАП, мястото, където беше убит след масов бой между българи и роми - 35-годшния Валери Дъбов и ще завърши отново в центъра на областния град.

Вече има изготвени и конкретни искания от страна на протестиращите, които настояват незабавно да бъде направена проверка на лицата в ромския квартал „Изток“, които видимо водят висок стандарт на живот. „Настояваме тези резултати да бъдат обявени публично. Да видим откъде тези ромски барони имат пари да карат коли за стотици хиляди и как ги изкарват. Искаме да започне и незабавна процедура по узаконяване постройките в ромската махала, а тези които не отговарят на всички нормативни наредби, да бъдат премахнати. Това са само една малка част от нашите искания и този път се надяваме да бъдем чути“, коментираха организаторите на протеста.

10 дни след масовото меле между българи и роми от клана на Гольовците недоволството от страна на кюстендилци не стихва. „Това е един кръг от институции, които смятаме, че не работят пълноценно! Институции, чието бездействие убива нас и нашите близки! Ще се разходим до всяка една сграда, за да се опитаме да ги събудим и да ги подсетим, че трябва да работят за всички нас“, категорични са кюстендилци.

Междувременно общинските съветници от БСП предложиха да бъде поставен паник-бутон във всяко заведение, което работи с удължено работно време. „Въпреки всички твърдения напоследък, Кюстендил не е оазис на спокойствието. Случват се и такива тежки инциденти като убийства в центъра на града и задължение на институциите и на обществеността е да се вземат мерки за бъдещето и спокойствието на кюстендилци. Именно заради това е необходимо в заведенията да бъдат поставени паник-бутони, който да подава своевременен сигнал при възникването на конфликти. Отделно от това трябва да се разшири видеонаблюдението в ромския квартал „Изток““, обяви общинският съветник Атанас Гергинов.

Повод за масовото недоволство от страна на кюстендилци стана масов бой между 20 българи и роми в центъра на града. На 17-и февруари след изпито голямо количество алкохол възникна конфликт между две компании в заведение „Иридиум“. Спорът се пренеса на централната улица „Цар Освободител“, където 35-годишния Валери Дъбов беше смъртоносно прободен с нож в сърцето. Други 5-ма човека попаднаха в болница, а общо 12 бяха арестуваните. С постоянна мярка за неотклонение е 19-годишният Алекс Димитров - Гучи, който е привлечен като обвиняем за жестокото убийство.

 

КОМЕНТАРИ

Васил, Георги и Тренера18:09 - 02.03.2019
Ще поискат ли възмутените граждани проверки на мутрата от Иридиум? Пазнайте от три пъти!
Въведете име...12:36 - 02.03.2019
Валери Дъбов е роден в с.Брезница,общ.Гоце Делчев.Майка му се казва Рокиша,въйчо му и дяда му су казват Мустафа Дъбови.Жалко за младото момче,лека му пръст.
Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK