Роми от "Кремиковци" заработват по 100 лева на ден от бране на гъби, ягоди и боровинки край Сатовча

Снимки: Infomreja.bg

Десетки ромски семейства от гърменския квартал „Кремиковци" за поредна година опънаха палаткови лагери край Сатовча и плъзнаха из планината да берат и продават в изкупвателните пунктове гъби, горски ягоди и боровинки.

Запознати коментираха, че всяка вечер след като продадат в пункта набраните през деня горски плодове и гъби, средно във всяко ромско семейство влизат над 100 лева. 

Даже самите те си определяли норми - възрастните да наберат средно по 3 кг горски ягоди, а децата - по 1 или 2 кг, за да могат да хващат стотачката на ден.

Откакто ромите пребивавали в Сатовчанско, то и оборотите в местните магазини се вдигнали, тъй като с по-голямата част от заработените пари от брането на плодове и гъби ромите купували продукти за изхранването на семействата.

„Купуват с килограми сирене, кашкавал, колбаси, домати, хляб и други хранителни стоки. Семействата им са големи, а и си носят храна в планината за през деня", коментират сатовчанци.

Хората от Сатовча споделят още, че до момента по нивите им и по селото няма кражби, благодарение на предприетите мерки както от общинската администрация, така и от полицейските служители.

Те не крият, че страховете им след появата на ромските палатки били големи, защото катуните им са в непосредствена близост до нивите с картофи и друга земеделска продукция.

От общинската администрация и от местното полицейско управление се оказва денонощен контрол и респект към временно настанилите се роми покрай селото.

Полски пазачи също пазят селскостопанската продукция. Осигурена е общинска и частна охрана и на нивите в района на село Ваклиново. Там в края на седмицата започва тридневният традиционен събор на сатовчанското село, където също се очаква ромското присъствие да е голямо.

 

Снимки: Infomreja.bg
Снимки: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

до ко15:13 - 16.07.2015
я не лъжи бе простак пък верно ти не сереш ли
do Ko14:56 - 16.07.2015
Ti ne sere6 li be tapako.
Ко?14:39 - 16.07.2015
Да пукнат дано, осрали са целите родопи, такава гнусотия и мръсотия е на всякъде!
Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK