Романът "Отлъчване" на Николай Терзийски ще бъде представен тази сряда в изложбена зала "Околийска къща"

Източник: Община Дупница

Романът "Отлъчване" на Николай Терзийски ще бъде представен тази сряда от 17.30 часа в изложбена зала "Околийска къща".

Датата за представянето - 28 юни, не е случайна. Тогава младият дупничанин, който в момента работи в "Шоуто на Слави", има рожден ден.

Следват представяния в София и Пловдив, но стартът е именно в родния му град. 

„Отлъчване“ е на книжния пазар от броени дни и предизвика любопитни коментари в средите на българските писатели и издатели.

След като книгата излезе от печат, Божана Апостолова, която е издател на едни от най-четените български автори през последните 27 години, каза за автора Николай Терзийски следното: „Аз чакам втората му книга бързо да стигне Георги Господинов и Милен Русков. Залагам на Николай Терзийски за едно от големите имена на българската литература.“

Писателят Иван Кулеков сподели следното мнение след прочитането на книгата: "Четенето на "Отлъчване" е като кръвопреливане. С всяка страница в читателя навлизат кръвни клетки от друг живот, от друго време, от друг свят, просмукват се в тялото му и  стават негов живот, негово време, негов свят. И негова кръв. Има едно изречение, което минава през мозъка, но засяда като тромб в сърцето: "Знаем, че сме заложили щастието си, за да спасим смисъла си."

То е в корена на всяка дума в този жестоко красив роман, сърцето спира да бие, докато го преглътне, но после знае защо отброява секундите. Единствено условие човек да приеме историята като своя, е да е от нейната кръвна група. Кръвната група на "Отлъчване" на Николай Терзийски е българска и влива мощната си магична енергия във възраждащата се българска духовност.“

Авторът Николай Терзийски е израснал в Дупница и това е дало отражение върху творбата му, защото една от главите ѝ е разказана изцяло на диалекта, който се говори в града. Характерната образност на езика е пресъздадена от героя Янкул – осемдесет и пет годишен старец, който разказва за живота си през най-бурните години на изминалия век.

Като разказва една дълга история, изпълнена с любов и магия, с родолюбие и самота, книгата обединява в себе си последните два века от историята на България.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK