Съборът във Ваклиново събра над 25 000 души!

Снимка: Infomreja.bg

Това, че живеем в една държава, не означава, че се познаваме. Доказала го е историята и насадените стереотипи.

Като чужденец бихте се почувствали, ако за първи път отидете в Сатовчанско. Но пък ще бъдете посрещнати с много топлина и родопска свежест.

Лятото, време за почивки и развлечения, е идеалната възможност да се запознаете с онези необятни места, където хората са повече от задружни.

Доказателство е традиционният събор във Ваклиново, село в община Сатовча, което се намира в планината. Това е най-големият събор, който се организира в Югозапада и фактите го потвърждават. За двата дни – събота и неделя, са го посетили над 25 000 човека. Цифра, която само площад „Батемберг“ в София явно е виждал.

Дори съборите в Гоце Делчев, Кулата и дори „Пирин пее“ нямат толкова хора. Причината за това е, че във Ваклиново точно по това време, специално за събора, се прибират всички живеещи и работещи в чужбина. А това се оказва немалка цифра от хора, сподели кмета на селото.

Към момента има над 120 човека, които живеят в САЩ заедно със семействата си и са получили зелена карта. Емиграцията е масовост и затова на събора бихте видели много хора, седнали на сладки раздумки, да си кажат онова, което разстоянието не им е позволило. Междувременно на една сцена, на една огромна поляна, където е разположено цялото събитие, се вият хора и народни песни- предимно родопски.

Ваклиново и съседните села впечатляват с домовете, които са прекрасно изглеждащи, модерни и подържани – пълна противоположност на обезлюдяващите се села, населени от християни.

Впечатление правят борбите. Обособено е място, обградено от публика, която гледа как деца, младежи и мъже се борят до победа, която след това е и наградена. Сред борците се отличава една прекрасна Фатиме от село Блатска – момиче, което тренира борба и по нищо не се дава на съперника си. Фатиме е двукратен носител на победа от борбите на събора.

Именно там бихте разбрали колко масово и важно е това събитие. Съобщавайки имената на участниците в борбите, се чува: Дебрен, Брезница, Корница, Блатска, Кочан, Сърница и още, и още. Хората от цяло Неврокопско са дошли на събора – кой да се почерпи, кой да пазарува от сергиите, кой да послуша музика.

Сергиите! Разбира се, накъде събор без сергии, които са обсипани със стока. Същото се отнася и за шатрите, под които се продават овчи пържоли и много бира.

Това е съборът във Ваклиново – празник за местните и прекрасна атракция за „чужденците“.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

До смях15:40 - 16.07.2018
Ехооо, селоооо наистинао имаше много, ама прекалено много хора, става дува за времето на събора, а не в мига когато ти си бил там. Ако си бил, аколи не можеш само да съжаляваш
Смях14:31 - 16.07.2018
Изобщо наясно ли сте колко народ е 25000 души?
В час14:13 - 16.07.2018
Не си прав Дрислю Гърменската кметица вече почна да се къпе всяка седмица и не мереше толкова.
Дрислю12:09 - 16.07.2018
Уаууууу...целия събор мирише на лайна и мърша,защото гърменската кметица е била там с карадая.

FACEBOOK