Рождественско послание на Неврокопския митрополит Серафим

Неврокопският митрополит Серафим, снимка: infomreja.bg, архив

„И рече им Ангелът: не бойте се: ето, благовестя ви голяма радост, която ще бъде за всички човеци; защото днес ви се роди в града Давидов Спасител, Който е Христос Господ” (Лука 2:10-11)

Бог по Своята велика милост ни дарува отново да преживеем тази голяма радост, която е за всички човеци. В тези светли дни на Рождество Христово съзерцаваме Тайнството на Боговъплъщението. Единородният Син Божий се въплъти от Дух Светий и Пречистата Дева Мария и стана Човек.

Бог Сам дойде при човека, за „да подири и спаси погиналото” (Мат. 18:11). Спасителят се роди в крайно смирение, за да ни покаже единствения верен път към Него – смирението. Св. Йоан Златоуст възкликва: „Няма нищо по просто от това дело, няма нищо по бедно от Иисусовото раждане. Идването на Иисус Христос в света е проява на безграничната Божия любов лично към всеки един човек и „ако тъй ни възлюби Бог и ние сме длъжни да любим един другиго” (1 Иоан. 4:11).

Бог „дойде у Своите Си и Своите Го не приеха, а на всички ония, които Го приеха, на вярващите в Неговото име, даде възможност да станат чеда Божии” (Иоан 1:11-12). Нашият отговор на тази велика Божия любов е личната промяна на всеки един от нас, стремежът на всеки човек да превърне сърцето си в съкровищница на евангелските добродетели.

Днешният празник да възпламени в душите ни свята ревност да подражаваме най-напред на чистотата, смирението и незлобието на св. Дева и Богородица Мария, която бидейки съвършена във всички добродетели се удостои да приеме най-великото послушание да стане Божия Майка.

Само по този начин можем да се подготвим, за да приемем тайнствено в себе си Христа Спасителя, да се изпълнят сърцата ни с небесна свята радост, за да възпяваме заедно с хора на светите Ангели „Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение” (Лука 2:14).

Св. Григорий Двоеслов ни учи да последваме примера на мъдреците от Изток и от съкровището на сърцето си „да принесем на родилия се Господ Иисус Христос злато, признавайки го за Цар над всичко; да принесем ливан вярвайки, че Бог, Който се яви във времето съществува преди вемената; да принесем смирна, вярвайки, че Този, Който по Своето Божество не е подвластен на страданията, обличайки се в нашата плът прие да бъде смъртен”.

Празнувайки с духовна радост славното Христово Раждане, нека да освещаваме чуствата си, да превъзмогнем егоизма и отчуждението. Да усилваме вярата си в родилия Се във Витлеем Богомладенец и да я претворяваме в дела на любовта към Бога и към всеки един човек. Да споделим безценното съкровище на нашата вяра с тези, които търсят път за спасение, особено днес, когато светът, който „в зло лежи“, подлага вярата ни на тежки изпитания. Нашият отговор нека да бъде молитвата, състраданието, с готовност да откликваме на протегнатата за помощ ръка.

Отечески поздравяваме всички православни християни в пределите на богохранимата Неврокопска епархия със светлия и радостен празник на Рождество Христово и молитвено благопожелаваме на всички крепко здраве, бодрост и сили за напредък и утвърждаване във вечните евангелски добродетели!

Преблагият наш Бог да благослови настъпващата Нова 2015 година, която да ни я дарува мирна, здрава и плодородна за всички хора по света!

ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО и настъпващата 2015 година!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK