Патриарх Неофит: Следвайте заветите на Спасителя!

Снимка: БГНЕС

Да бъдем всички следовници на Исус Христос, който си отиде заради нас и нашето спасение!

Светъл и пресветъл е денят на Христовото Рождество. Хората да се радват и да следват заветите на Спасителя. Това каза българският патриарх Неофит, преди да отслужи тържествена литургия в катедралата „Свети Александър Невски". 

„Да бъдем всички следовници на Исус Христос, който си отиде заради нас и нашето спасение. Да пазим рождественските обичаи и добрите нрави, за които всички ние се борим и стараем да следваме христовите завети. За много години!”, каза в допълнение патриарх Неофит и отново призова да направим така, че да няма гладни и нещастни хора.

Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит прочете патриаршеското и синодално послание за големия християнски празник Рождество Христово.

"Отечески приветстваме и поздравяваме с Христовото Рождество всички верни чеда на Светата ни Православна църква, в Родината и далеч от нея, като на всички всесърдечно благопожелаваме душевно и телесно здраве, апостолски дух и богоблагословени успехи във всяко богоугодно и доброполезно начинание", каза Негово светейшество, прочитайки обръщението на БПЦ към българите, които са в Родината, и извън нея.

Благодатта и мирът на раждащия се днес Богомладенец, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас, отправи благослов българският патриарх.

"Нека в нощта на Рождеството всички ние, които сме Христови, сторим място на раждащия се заради нас и за нашето спасение божествен Младенец, като отворим за Него нашите домове и нашите сърца. Нека не само със слово, но и с дела на милосърдие да покажем принадлежността си към Неговата Света Църква, като според силите и възможностите си се погрижим сред нас да няма вече страдащи и нуждаещи се, гладни и жадни, не само за храна или питие, а и за топла дума, за най-елементарно човешко внимание. Към това ни призовава не само в тази свята нощ, но и във всички дни от живота ни, християнската ни съвест, това очаква от нас раждащият се днес Господ и Спасител наш Исус Христос", се казва в посланието на патриарх Неофит и на архиереите от Светия синод на БПЦ.

Тържествената литургия за Рождество Христово продължава в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". На нея присъстват президентът Румен Радев, директорът на Дирекцията по вероизповеданията Емил Велинов, представители на църковното настоятелство на храма и много вярващи, дошли да почетат Рождеството Христово. /Dariknews.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK