Родът на главния прокурор се прочу! Книга от 2016 разказва за отец Партений

Снимки: geshevi.com

Родът Гешеви обаче поддържа собствен сайт

Нестандартен поздрав за 3-и март отправи Прокуратурата към българските граждани.

В официалния канал в ютуб, от държавното обвинение бе публикуван клип, направен в село Годлево, от където е рода на главния прокурор.

Надписът гласи: "Поздрав за националния празник с изпълненията на група "Годлевски Великден" - "Песен за поп Партений" и "Песен за България". Записът е направен пред паметната плоча на отец Партений Гешев в с. Годлево, открита през 2017 г. по повод 180-годишнина от рождението му. Паметната плоча е дар за селото от признателните потомци от Гешевия род."

Името на отец Патрений се прослави днес благодарение на наследника му Иван.

Партений Петров Гешев (Гешов) е български учител, духовник и революционер от Македония.

Роден е на 30 януари 1837 година в разложото село Годлево. Завършва килийното училище в църквата "Успение Благородично" в родното си село. Учи в Самоков, а по-късно и в класното епархийско училище в Пловдив. Започва просветната си дейност като даскал в килийните училища в село Кьосемуратово, село Каменица и село Годлево. Също така даскалува в Баткунския манастир "Св Петър и Павел", Банско и Неврокоп. От 1869 година е в село Плевня, Драмско (днес село Петруса, Гърция), където преподава и свещенодейства на български език и влиза в конфликт с местните гръкомани. Събитията са отразени в спомените на Спас Прокопов. От 1872 г. служи в Кьосемуратово в местния храм "Света Троица".

През август 1872 година Васил Левски, заедно с дееца на Пазарджишкия революционен комитет Никола Ръжанков се среща с поп Партений и чорбаджи Атанас Хаджииванов, като основават революционен комитет в Кьосемуратово. В ранната пролет на 1876 година поп Партений е един от основателите и ръководителите на революционен комитет в село Годлево. Поради преждевременното избухване на Априлското въстание в Средногорието, такова не избухва в Разложко. Там са извършени арести и Гешев заедно с десетки други активисти на комитетите в района е арестуван на 3 юни. Впоследствие е отведен в Мехомия, а след това е преместен в затвора в Неврокоп. След жестоки изтезания в продължение на 2 месеца повечето от затворниците са амнистирани и освободени поради намесата на Великите сили, като е взет и откуп.

До края на живота си Гешев е свещеник в село Кьосемуратово, където умира на 23 март 1904 година, пише в Уикипедия.

В търсачката обаче информацията за главния прокурор е оскъдна.

 Иван Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Липсва друга информация за мястото му на раждане, освен че е роден в Софийска област. Началното и средното си образование завършва в гр. София, където живее с родителите си. Завършва висше образование във факултета „Полиция“ към Висшия институт на Министерството на вътрешните работи през 1994 г. Придобива юридическа правоспособност през 1996 година, пише за държавния обвинител в Уикипедия.

Родът Гешеви обаче поддържа собствен сайт, където се открива подробна информация за родовите сбирки и най-вече почитта, която родът отдава на отец Патрений.

В сайта www.geshevi.com четем подробна статия по случай откриването на паметната плоча:

На 25 февруари 2017 г. в с. Годлево, Разложко се състоя тържествено честване на 180-годишнината от рождението на свещеник Партений Гешев. Тържеството започна в 8,00 като на него присъстваха много представители на Гешевия род от цялата страна и жители на с. Годлево. Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, отслужи архиерейска света литургия в храм "Успение Богородично". С него съслужиха 10 свещенослужители от Неврокопска митрополия, което придаде изключителна тържественост на церемонията. В края на светата литургия митрополит Серафим преподаде своя архиерейски благослов, като упомена и имената на редица видни дейци на Българската православна църква, отдали живота си за свободата на българския народ или участвали в борбите за църковна независимост. Сред имената на патриарх Евтимий, екзарх Антим I и други видни църковни представители, посветили живота си на българската кауза, митрополит Серафим спомена и името на свещеник Партений.

След службата свещенослужителите отслужиха панихида в памет на отец Партений Гешев. След панихидата митрополит Серафим и кметът на община Разлог инж. Красимир Герчев официално откриха паметна плоча на свещеник Партений Петров Гешев, поставена на сградата на кметството в с. Годлево. Паметната плоча е дар за селото от признателните потомци от Гешевия род. Митрополит Серафим освети плочата. От името на присъстващите беше поднесен венец и букети с цветя. С едноминутно мълчание гостите на тържеството почетоха паметта на отец Партений.

След това в читалище "Христо Ботев" беше изнесена тържествена програма по повод 180-та годишнина от рождението на отец Партений. Приветствено слово към присъстващите произнесе кметът на община Разлог инж. Красимир Герчев. За живота и делото на свещеник Партений Гешев говори проф.д-р Йорданка Гешева от Института за исторически изследвания при БАН, наследница на Гешевия род. Празникът завърши с тържествена програма - концерт с участието на Мъжка фолклорна група „Годлевски Великден” от родното село на свещеника, написали авторска песен, посветена на него. Годлевски хора бяха изпълнени от ансамбъл „Годлевче“ към местното читалище с художествен ръководител г-жа Величка Алуминова, кмет на селото.

Тържествата по честването на 180-годишнината от рождението на отец Партений Гешев продължиха на 26 февруари 2017 г. и в с. Братаница, Пазарджишко, където свещеникът е служил в последните 18 години от своя живот. Отец Партений умира на 23 март 1904 г. и е погребан в двора на местната църква „Света Троица”, където неговите синове поставят голям паметник. Константийският епископ Яков, втори викарий на Пловдивския митрополит, отслужи архиерейска света литургия в църковния храм "Света Троица" в с. Братаница. С него съслужиха 8 свещенослужители, заемащи различни длъжности в Пазарджишката епархия.

След службата свещенослужителите отслужиха панихида в памет на първия свещеник в храма „Света Троица в с. Братаница - отец Партений Гешев. На службата и помена присъстваха наследници на свещенослужителя, останал в спомените на потомците и съселяните си като просветител, църковен деец и революционер. След панихидата те поднесоха на гроба на своя прародител букети и венец от прекрасни цветя.

След това в читалището на селото "Св. св. Кирил и Методий" беше изнесена програма по повод 180-а годишнина от рождението на отец Партений и 122-а годишнина от освещаването на храма в селото, станало по времето и по инициатива на отец Партений. Накратко с живота и делото на свещеник Партений Гешев запозна аудиторията презвитера Цветанка Спасова. Проф.д-р Йорданка Гешева от Института за исторически изследвания при БАН, в качеството на автор, представи книгата за Гешевия род от село Годлево, Разложко и разказа интересни случки от живота на отец Партений. Празникът завърши с тържествена програма - концерт с участието на Женска вокална певческа група "Тракийско цвете" към читалището на селото и Мъжка фолклорна група „Годлевски Великден” от родното село на свещеника. Кулминация в това родолюбиво тържество, изпълнено с възрожденски патриотизъм, беше изпълнението на МФГ „Годлевски Великден“ на специално написаната песен за поп Партений.

Така приключиха двудневните тържества по отбелязването на 180-годишнината от рождението на отец Партений, а Гешевият род и жителите на с. Годлево и на с. Братаница показаха, че умеят да тачат и почитат своите славни предци, отдали живота си за освобождението на България. Тържествата бяха отразени в сайтовете на Община Разлог, на Неврокопска и на Пловдивската митрополии, а на 27 февруари 2017 г. беше излъчен репортаж от събитията в предаването „България днес” по БНТ 2 – канал Благоевград.

На 23 юни 2018 г. се състои родова среща при Асен Крайнов в "Асенова къща" в с. Годлево, а братовчеди на главния прокурор и са МФГ "Годлевски Великден" и народните певици Елена Колчева (по майка Гешева) и Надежда Янкова Гешева (по мъж Бойчева).

На 26 юни 2017 г. се провежда и  четвъртата годишна среща на Гешевия род.

Присъстват около 130 възрастни и десетина деца.

В местната църква отец Николай Варин отслужи панихида и заупокойна молитва за загиналите по време на войните и за починалите наши предци - бащи, майки, съпруги, братя и сестри. Положихме венци и цветя пред паметната плоча на свещеник Партений Гешев, поставена върху сградата на кметството в центъра на селото. Направихме снимки на площада, а после обиколихме местата, където най-напред в периода на заселването са били разположени Гешевите къщи. Информация за тяхното изграждане и разположение дадоха о.з. полк. Петър Гешев и проф. Йорданка Гешева, автори на книгата за рода. Вечерта в ресторанта на нашия братовчед Асен Крайнов се състоя дружеска вечеря. За нашето добро настроение се грижеше МФГ „Годлевски Великден”, в която участват нашите братовчеди Теофил Гешев, Асен и Милчо Крайнови, чиято майка е Елена Гешева и Петър Гальов, чиято баба е от Гешевия род. Красиви местни песни изпя братовчедката ни Елена Колчева от с .Бачево, чиято майка е от Гешеви. Срещата, заредена с много вълнение и настроение, продължи до зори, пишат в сайта на рода.

През 2016 г. е издадена имено книгата за Гешевия род, чиито автори са проф. д-р Йорданка Гешева и о.з. полк. Петър Гешеви. Научната критика отбелязва издаването на книгата с положителна рецензия. Списание „Родознание/Genealogia” , бр. 1-2/2017 г., с. 17-38 публикува научна статия за книгата от проф. дин Манчо Веков от Института за исторически изследвания при БАН, озаглавена „За личностите в живота на рода. Предци и потомци на революционера и народен будител поп Партений Гешев”.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK