Църквата почита св. великомъченица Неделя

Снимка: bg-patriarshia.bg

Света великомъченица Кириакия е родена през 3 век в Малоазийския град Никомидия. Oт малка родителите ѝ я запознали с истините на Христовото благовестие и тя от рано се посветила на служене на Бога, като водила целомъдрен и благочестив живот.

Когато император Диоклетиан отново подхванал гоненията против християните, опитвайки се с мъчения и заплахи да накарат християните да се отричат от Христа и да правят приношения на идолите, пострадали родителите на светата и тя самата.

Затваряли я, мъчили я, горили я, но поддържана от Божията благодат, мъченицата чудодейно се изправяла всеки път.

Накрая я осъдили на посичане с меч. Преди палачът да изпълни наказанието, светата великомъченица с Божието име на уста коленичила и за всеобщо удивление отдала Богу дух. Това станало на 7 юли 289 година.

В началото на Второто българско царство (1185-1422) светите мощи на великомъченица Кириакия били донесени във Велико Търново. Св. Евтимий Търновски описал нейния живот и страдания, превеждайки от гръцки на старобългарски името ѝ света Неделя.

Днес имен празнуват Неделя, Нешка, Недка, Нели, Деляна, Дела, Делина, Делица, Неделчо, Недко, Недялко, Нейко, Ненко, Нейчо, Нено, Дельо, Делян, Делчо. /Dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK