Над 3 500 самодейци сътвориха истинска фолклорна магия в полите на Малешевска планина

Снимки: Община Струмяни

Магията „Малешево пее и танцува“ оживя за 14-и път.  Хиляди любители на фолклорното изкуство имаха възможност да се насладят на автентични песни и да усетят ритъма на народните танци.

За четиринадесети пореден път в полите на Малешевска планина се събраха на една сцена изпълнители, ценители и изследователи на фолклорната и етнографската традиция на народите от различни страни.

В рамките на трите фестивални дни – 20, 21 и 22 октомври, над 3 500 участници от над 130 населени места в България, Македония, Сърбия, Гърция, Украйна, Молдова, Беларус, Босна и Херцеговина, Чехия и Полша сътвориха истинска „фолклорна магия“ в китното малешевско село Микрево.

Те за пореден път доказаха, че традициите са „живи“, че с песен и танц се преодоляват граници и се създават приятелства за цял живот. С всяка изминала година фестивалът разширява своите граници и приема все повече и повече посланици на фолклора от различни части на света и продължава да изпълнява основната цел залегнала в самото му създаване, а именно да съхранява и популяризира фолклорното богатство не само на Малешевието, но и на Балканите, Европа и Света.

Всички участници получиха заслужени адмирации за вложените усилия, труд, емоция, чувства и много любов в това, което правят – да пресъздават и да разкриват красотата, богатството и многообразието на автентичния и обработен фолклор на своите народи, съхранен през вековете в песен, мелодия и танц.

Журито, както всяка година, бе съставено от професионалисти в различни области на българския фолклор и имаше нелеката задача да оценява изпълненията на самодейците.

Негов председател бе акад. доц. Красимир Петров, с членове: проф.д-р Горица Найденова, д-р Петьо Кръстев, Илиана Найденова, Кирил Апостолов и Любомир Марянски.

Акад. доц. Красимир Петров сподели, че за поредна година е останал изключително очарован от фестивала и всички участници в него и избирането на лауреатите е била трудна задача, защото всички са се представили блестящо и заслужават поздравления за своите изпълнения.

Както традицията повелява, след три дни, изпълнени с много настроение, музика и танци, в неделната вечер на тържествена церемония бяха раздадени наградите и статуетките на лауреатите на Четиринадесетия международен фолклорния фестивал „Малешево пее и танцува 2017 година“.

Те бяха разпределени съобразно категорията и възрастовата група, в която попадат участниците по регламент. Заедно с наградите за песенно и танцово изпълнение в техните категории, бе дадена награда за оригинална носия на Женска певческа група с. Никудин, община Струмяни.

Симона Петрова, солист към Народно читалище "Искра 1975", град Кюстендил, получи Наградата на Радио Благоевград. На официалната церемония снощи бяха връчени наградите и статуетките в следните категории:

Награда за принос за съхранение и популяризиране на традициите, връчи Ан-Мари Фенех Мускат Адами – кмет на община Нашар – Република Малта, на Народно читалище „Димитър Благоев 1925“ – гр. Добринище.

Награда на НЧ „Братя Миладинови“ връчи Венцислав Янев – председател на НЧ „Братя Миладинови“ - с. Микрево на Мъжка фолклорна група при Ансамбъл за народни песни и танци „Никола Вапцаров“ към Народно читалище „Отец Паисий 1919“ – гр. Сандански с ръководител Росен Катеринин.

Награда за танцово изпълнение - ансамбли - обработен фолклор, бе връчена на Ансамбъл "Пауталия" към Народно читалище "Пауталия 2008", град Кюстендил, от Румяна Кацарска – кмет на с. Микрево.

Златка Яневска - председател на Общински съвет-Струмяни, връчи Награда за цялостно представяне на НЧ „Миньор 2006“ – гр. Бобов дол.

Кметът на община Струмяни, Емил Илиев, който е и председател на организационния комитет на МФФ „Малешево пее и танцува“, връчи на Фоклорен танцов ансамбъл „Актавис“ към Сдружение Фолклорен танцов ансамбъл „Дупница 2000“ – гр. Дупница, Наградата на кмета на община Струмяни.

Голямата награда „Малешево пее и танцува 2017“ получи "Гродниский государствен колеж на искуствата" - гр. Гродно, Република Беларус. Тя бе връчена лично от председателя на журито акад. Петров.

Тази година "Малешево пее и танцува" за пореден път се доказа и утвърди като един от големите фестивали на националната и международна сцена. 14-ото издание бе открито официално в събота, 21. октомври, от кмета Емил Илиев.

Той сподели, че е горд да бъде домакин на фестивал от такъв ранг, на фестивал, който повече от десетилетие пази, съхранява и предава на бъдните поколения красотата и богатството на фолклора.

„Малешево пее и танцува“ - нашата мисия, гордост и визитна картичка, с която прославяме приказно красивото Малешевие. През годините фестивалът се утвърди като един своеобразен културен мост на приятелството и любовта между хората, на вечното, неподправено и истинско народно изкуство, наречено фолклор. Община Струмяни е благословено кътче от рая, което се гордее със своята природа, традиции, празници, но най-вече със стойностни и трудолюбиви хора, които не спират да й вдъхват сили за нов живот, а „Малешево пее и танцува“ – показва, че границите не съществуват и събира хиляди самодейци и ентусиасти със силата на обичта към народните песни, танци и обичаи", заяви в словото си Емил Илиев.

На сцената, редом до кмета, бяха Неврокопският митрополит Серафим, който отслужи тържествен водосвет за здраве на всички жители и гости на общината; Негово превъзходителство - посланика на Република Куба в България – Педро Пабло Сан Хорхе; първи секретар на посолството на Република Македония в България – Зоран Мираковски; Ан-Мари Фенех Мускат Адами - кмет на община Нашар – Република Малта; Пол Гат – екзекютив секретар на община Нашар – Република Малта; Доменико Корте – кмет на община Коренио Аусонио – Италия; Теодора Патсиавуди – представител на община Агия – Гърция; Звонко Пекевски – кмет на община Берово – Македония.

Сред официалните гости бяха още: Риго Джорджи – представител на община Търгу Муреш – Румъния; Димитър Бръчков – кмет на община Петрич; Румяна Кацарска – кмет на с. Микрево; Антоанета Янчева – зам.-областен управител на Благоевград; Златка Яневска – председател на Общински съвет-Струмяни;
Петя Тасева – зам.-кмет по стопански дейности на община Струмяни; Фиданка Котева – зам.-кмет по хуманитарни дейности; Иван Секулов – секретар на община Струмяни; Иван Русев – председател на фондация „Арт център Илинденци“.

Всички те изказаха своите благодарности за топлото посрещане и пожелаха още дълги години фестивалът да продължава да радва всички и да привлича все повече ценители към „магията“ на фолклорното изкуство.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK