Активисти на ВМРО почистиха Мемориала на Делчевия род в двора на църквата "Въведение Богородично" в Благоевград

Снимки: ВМРО-Благоевград

Членове на ВМРО-БНД от Благоевград, водени от историка Иван Стоянов, в съботния ден почистиха „Мемориала на Делчевия род”, който се намира в двора, пред църквата „Въведение Богородично“ в Благоевград.

Към групата се присъединиха и потомци на бежанци от град Кукуш. Мероприятието е част от организираното отбелязване на гибелта на апостола на свободата на българите в Македония - Гоце Делчев, на 4 май в областния център на Пиринския край.

С днешните действия Иван Стоянов изрази надеждата си, че ще се привлече вниманието на обществеността към идеята за ремонтиране и реставриране на мемориала, който е в окаяно състояние.

Стартира инициативата на неправителствената организация „Форум Балканика” за ремонт на мемориала на „Делчевия род”. Председателката НПО-то Цоня Кръстева тогава каза: „Надявам се, че кампанията ни ще се превърне в общонационална и ще успеем да съберем необходимите средства. Трябва да покажем отношение към този исторически знак, тъй като там са положени тленните останки на най-близките хора на националния ни герой Гоце Делчев".

Костите на бащата на Гоце Делчев са положени в този мемориал, което е голяма чест за града, коментират историци и специалисти.

Мемориалът на Делчевия род се намира в западната част на двора на църквата „Въведение Богородично“ в Благоевград. Той е изграден през 1979-1980 г. Проектът е на колектив в състав арх. Богдан Томалевски, худ. Христо Стефанов и скулптор Иван Нешев.

Композицията се състои от шест ниши с полукръгли абсиди, в които са реализирани мозайки с исторически моменти от национално-освободителните борби на българите в Македония.

Мемориалът е костница на рода на големия ни революционер Гоце Делчев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK