Стотици пиха керацуда в Илинденци, боговете на виното орисаха лозята (СНИМКИ)

Снимка: Infomreja.bg

Стотици местни жители и гости се събраха в местността "Масовец" в Илинденци за традиционния Празник на боговете на виното.

За 24-та поредна година китното селце в община Струмяни чества своя уникален празник, посветен на местния сорт керацуда.

И този път тържествено бе посрещната свитата на боговете на виното, която слезе от планинските върхове на величествената Пирин планина. 

Всички се насладиха на древната церемония с пречистващия огън, символизиращ благословията на божествените сили за здраве, берекет и плодородие на лозята. 

Отслужен бе и празничен водосвет, след което последва зарязването на лозовите масиви. Ритуалът бе извършен от кмета на община Струмяни Емил Илиев и отец Георги Сарадинов, който също е всепризнат майстор на виното.

Празникът продължи на площада в село Илинденци, където на специална церемония бяха наградени най-добрите бели и червени вина на производителите от района.

За Цар на лозята бе коронясан Йордан Парапанов. Той бе отличен и като победител в категорията за най-добро червено местно вино. Негови подгласници станаха отец Георги Сарадинов (второ място) и Васил Диманков (трето място).

В категорията за най-добро местно бяло вино бе отличен Васил Станоев, второто място зае Никола Сарадинов, а Огнян Стоянов спечели третото място. В последните две категории за най-добро гостуващо червено вино пъвата награда отиде при Кирил Гегов, а приза за най-добро гостуващо бяло вино взе Калина Иванова.

Гости от близо и далеч уважиха прекрасния празник в Илинденци и се включиха в традиционното народно веселие, което продължи през целия ден.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK